Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Is barbecuen kankerverwekkend?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00
-A +A

Tot nog toe werd aangenomen dat barbecuen kankerverwekkend zou zijn. Dat blijkt echter niet te kloppen, integendeel: het zou zelfs bijdragen tot het voedingsevenwicht, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebeurt.

Op de juiste manier barbecuen

De eetwaren op 10 cm van de gloeiende houtskool leggen Bij eetwaren die gebakken worden tussen 300 en 600 graden, komen er kankerverwekkende koolwaterstoffen vrij. Het komt er dus op aan ze niet te overbakken. Uit studies hierover blijkt dat er geen koolwaterstoffen vrijkomen als het vlees op 10 cm van de houtskool blijft en het vet niet op de houtskool druipt. Het is dan ook aan te raden het vuur te bedekken met een lichte aslaag. Met andere woorden: de eetwaren moeten geroosterd worden door de hitte van de houtskool, niet door contact met de vlammen.

Barbecue en dioxine: te relativeren Dat er bij barbecuen veel dioxine zou vrijkomen, is een vooroordeel dat moet worden gerelativeerd. Verbrandingsovens produceren inderdaad 1 kg dioxine per jaar, barbecues slechts een paar gram. Er zijn dus dioxine-uitstoten, maar ze zijn te verwaarlozen. Mensen die barbecuen, wenden trouwens meestal het hoofd af om de hete lucht niet in hun gezicht te krijgen. Daardoor krijgen ze weinig dioxine binnen. Het is aan te raden om houtskool met het NF-keurmerk te gebruiken, om op die manier andere vervuilende stoffen te vermijden. Zo bevatten kratjes of balken heel vaak pesticiden en wijnstokken schimmelwerende middelen.

Hoe vaak mag u barbecuen? U mag zonder enig risico één of twee keer per week barbecuen, soms zelfs meer, op voorwaarde dat u het doet volgens de regels van de kunst. Dat er bij barbecuen weinig vetten gebruikt worden, is mooi meegenomen voor de gezondheid. Maar opgelet: u moet zeer regelmatig het rooster schoonmaken, liefst zelfs na elk gebruik, want de resten die eraan kleven, bevatten veel koolwaterstoffen, en die besmetten verse eetwaren.

Opgelet voor ongevallen!

Barbecuen mag dan al geen risico's inhouden voor de gezondheid, barbecuestellen kunnen zeer ernstige ongevallen veroorzaken. Wees daarom uiterst voorzichtig! Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00 Communiqué van het AFSSA, juli 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Barbecue en gezondheid: juist of fout? Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h25

Het is zomer, we kunnen volop genieten van de barbecue ! Om regelmatig plezier te kunnen hebben van deze bereidingswijze zonder uw gezondheid in gevaar te brengen , moet u een aantal maatregelen in acht nemen. Weet u ook hoe u veilig kunt barbecueën...

Barbecue: twee gezondheidstips tegen kanker Gepubliceerd op 01/07/2014 - 17h01

Barbecueën heeft de reputatie niet al te goed te zijn voor de gezondheid. En dat klopt helaas, want het verhitten van vlees tot heel hoge temperaturen gaat gepaard met de vorming van kankerverwekkende stoffen. Twee tips om de risico's tot een minimum...

Barbecuen: dan toch niet schadelijk Geüpdatet op 12/08/2003 - 00h00

'Barbecuen is niet schadelijk voor de gezondheid', zo luidt de conclusie van de deskundigen van de AFSSA*. Barbecuen werd er tot nog toe immers van beschuldigd kankerverwekkend te zijn. Dat klopt niet, integendeel: deze bakwijze zou zelfs kunnen bijd...

Meer artikels