PUBLICITÉ

Ik heb spataders. Als we nu eens drukkousen gebruiken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/04/2015 - 17h26
-A +A

Drukkousen zijn een goed middel tegen spataders, en zeker een van de makkelijkste om  in te zetten. Maar u moet ze dan wel goed gebruiken. Hoe efficiënt zijn ze en hoe haalt u er optimaal profijt uit?

PUB

Drukkousen tegen spataders

Spataders zijn het gevolg van een slechte veneuze terugstroom. Het bloed dat naar onze voeten is gestroomd, vloeit onvoldoende terug naar ons hart en onze longen. Het gevolg is dat het blijft staan in de aders van onze kuiten en benen en zo de druk in onze bloedvaten vergroot. Die zetten dan makkelijk uit en vervormen ook. Zo ontstaan er op de duur spataders, met de hele stoet van onaangename symptomen – zware benen, tintelingen, pijn, enz. Drukkousen helpen dat fenomeen bestrijden. Ze zijn van sterk en vrij spannend textiel en drukken de uitgezette aders zachtjes samen, waardoor de bloedsomloop versnelt en het bloed makkelijker naar boven stroomt, in rust en als de spieren werken (bij het stappen bijvoorbeeld). Laat dus al uw vooroordelen over drukkousen vallen. De technologie is er de voorbije jaren enorm op vooruitgegaan. De modellen zijn almaar discreter en er is tegenwoordig ook een veel grotere keuze. Ze kunnen zelfs gedragen worden zonder dat iemand het merkt.

 

Drukkousen: niet altijd makkelijk te gebruiken…

Het probleem met drukkousen is dat ze niet altijd volgens de regels van de kunst worden gebruikt. Door de druk die ze uitoefenen zijn ze moeilijk aan te trekken, ook al biedt het dragen van de kousen zelf over het algemeen meer comfort. Het verkeerd gebruik kan bovendien ook pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn, omdat de bloedcirculatie verandert. Er zijn gevallen bekend van ernstige huidproblemen door fout advies of door verkeerd gebruik van de kousen (1). Als u last hebt van zware benen of veel hinder ondervindt van uw spataders, praat u er best over met uw huisarts. Volg wel altijd zijn advies voor het gebruik van drukkousen. De modellen die vrij te koop zijn in de apotheek zijn misschien niet voor u geschikt.

Enkele tips (2) voor het (goed) aantrekken van drukkousen:

  • Trek de kousen ‘s ochtends aan en doe ze ’s avonds weer uit
  • Gebruik geen hydraterende crème voor uw benen net voor u de kousen aantrekt
  • Lees de gebruiksaanwijzingen aandachtig, want niet alle kousen worden op dezelfde manier gebruikt.
  • Als u de drukkousen aan hebt, strijkt u ze best met uw handen van onderen naar boven glad. Zo verdeelt u de druk goed en voorkomt u plooien.
  • Was ze regelmatig, maar wel met de  hand. Zo behouden ze hun werking.
  • Als u moeite hebt om uw kousen aan te trekken of als u met de kousen aan pijn hebt, moet u dat zo snel mogelijk aan uw huisarts melden.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 15h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/04/2015 - 17h26

(1) Gloviczki, P. et al., Journal of Vascular Surgery, mei 2011. Doi: 10.1016/j.jvs.2011.01.079
(2) www.ameli-sante.fr
(3) KCE: Diagnostic et traitement des varices des membres inférieurs, KCE reports 164 B, 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Sweet10lake05

Zoetermeer, 19 juni 2012.

L.S.

Goed artikel. Ik mis echter het advies of men 's nachts de benen wat hoger of lager moet leggen, dan wel horizontaal houden.

J.T.W. van Stappershoef,
Zoetermeer Holland

PUBLICITÉ