PUBLICITÉ

Hoe meet ik (correct) de temperatuur van mijn kind?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/05/2016 - 11h39
-A +A

Koorts meet je natuurlijk met een thermometer, maar welke? En hoe weten we of de resultaten betrouwbaar zijn? Dr . Michel Vanhalewyn is algemeen coördinator van de Wetenschappelijke Vereniging van Huisartsengeneeskunde en geeft ons enkele tips.

PUB

De juiste thermometer kiezen

Eerst het slechte nieuws: infraroodthermometers, thermometers dus die de temperatuur aangeven zonder contact te maken met de huid, zijn niet 100% betrouwbaar. Als ze zeggen dat uw kind koorts heeft, mag u ze geloven; maar als ze zeggen dat alles goed is, is er toch nog altijd een kans dat uw kind koorts heeft en die niet gedetecteerd wordt. “Deze toestellen hebben toch hun nut”, zegt dr. Vanhalewyn. “Bij grote groepen van mensen kunnen ze een trend aan het licht brengen, en bovendien dragen ze geen ziektes over. Men heeft ze bijvoorbeeld gebruikt tijdens de Ebola-epidemie om in luchthavens mensen met koorts op te sporen. Maar voor gebruik in het gezin kun je het beter bij elektronische thermometers houden. Dat zijn de meest verkochte toestellen in de apotheek en ze zijn ook minder duur.”  De elektronische thermometers zijn de opvolgers van de glazen thermometers. Die bevatten kwik en waren de eerste toestellen die de lichaamstemperatuur correct konden meten. “De oorthermometers zijn het efficiëntst”, aldus nog dr. Vanhalewyn, “maar ze zijn heel duur is en de temperatuurlezer moet in de gehoorgang worden gebracht, wat een risico op letsels inhoudt. Oor thermometers worden daarom eerder beschouwd als instrumenten voor gebruik in een medische omgeving.”

Hoe gebruik ik mijn thermometer correct?

De  goede, oude  elektronische thermometers zijn dus de beste oplossing. Sommige merken zijn efficiënter dan andere;  vraag dus gerust advies aan uw apotheker.

Maar dr. Vanhalewyn waarschuwt: “Om een juist resultaat te krijgen, moet er absoluut contact zijn tussen de thermometer en de huid. De temperatuur wordt in de oksel of in de liesplooi gemeten. De twee huidzones moeten elkaar telkens raken en de thermometer moet er tussen geklemd zitten en moet over de hele lengte contact hebben met de huid. Dat is vooral belangrijk bij het meten van de temperatuur in de oksel, omdat er onder de oksel normaal wat ruimte is. U zult de arm dus anders moeten houden.”

Ook als de thermometer perfect zit, zal de temperatuur die op de huid gemeten wordt niet dezelfde zijn als de inwendige temperatuur. Om de temperatuur in het lichaam te kennen, kunt u met de elektronische thermometer de temperatuur in het rectum (de aars) of in de mond meten. “Deze methode is wel iets agressiever”, vertelt dr. Vanhalewyn, “en wordt door kinderen niet altijd goed verdragen. Vergeet ook niet om het toestel tussen twee beurten altijd heel zorgvuldig te ontsmetten”. 

Belangrijk om te weten: de normale temperatuur verschilt afhankelijk van waar u ze meet:

  • Meting in de mond: de normale temperatuur schommelt tussen 35,5°C en 37,5°C.
  • Meting in het rectum:  de normale temperatuur schommelt tussen 36,6°C en 38°C
  • Meting in de oksel of liesplooi: de normale temperatuur schommelt tussen 34,7°C en 37,3°C

Nog dit: de temperatuur is weliswaar een interessant element, maar de algemene toestand van het kind is belangrijker. Als uw kind een normale temperatuur heeft maar zich vreemd gedraagt, moet u zich meer zorgen maken dan wanneer het warm aanvoelt maar voor de rest in ­vorm is.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/05/2016 - 11h39

Ameli.fr
Dr. Michel Vanhalewyn, algemeen coördinator van de Wetenschappelijke Vereniging van Huisartsengeneeskunde

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ