• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Commentaren (0)

Herpes: koortsblaasjes vermijden is mogelijk!

Herpes: koortsblaasjes vermijden is mogelijk!

Labiale herpes treft heel wat mensen. In België alleen al gaat het om 1 persoon op 5, met verschillende opstoten per jaar.

Koortsblaasjes treffen hun slachtoffers op drie verschillende manieren: een herpesaanval gaat dikwijls gepaard met pijn vooraleer de blaasjes verschijnen, koortsblaasjes op of rond de lippen zijn verre van esthetisch en tot slot, herpes is uiterst besmettelijk zodat u zoenen en liefkozingen best achterwege kunt laten. Gelukkig kunnen wij het verschijnen van koortsblaasjes vermijden!

Maar hoe?

Wat verooraakt een opstoot van koortsblaasjes? Wat zijn de oorzaken van gezichtsherpes?

Koortsblaasjes zijn te wijten aan een virus dat levenslang in het lichaam aanwezig blijft en dat zich jaarlijks een aantal keren manifesteert.

De twee belangrijkste oorzaken van een herpesopstoot zijn stress en vermoeidheid.

Mmaar koorts, blootstelling aan de zon, menstruatie, een tand laten trekken of een dermocosmetische ingreep (lippen opspuiten) kunnen eveneens leiden tot een herpesaanval.

Heel wat van deze oorzaken zijn moeilijk te vermijden. Zij helpen daarentegen wel om in een vroeg stadium de eerste tekenen van een herpesaanval te herkennen (branderig, slaperig, prikkelend, opzwellend gevoel van de lippen) en zelfs om al de eerste behandeling te starten.

Reageer vanaf de eerste tekenen van een herpesaanval

Er bestaat inderdaad een antivirale behandeling die de herpesopstoot kan afremmen, maar die behandeling heeft alleen resultaat wanneer ze gestart wordt meteen na het begin van de aanval. Daarom is het zo belangrijk de eerste tekenen van een herpesaanval te herkennen en meteen te reageren. Raadpleeg dus uw arts zodra de aanval begint, zodat de arts de diagnose kan bevestigen. Hij zal dan een antiviraal middel (aciclovir of zijn derivaat valaciclovir) voorschrijven.

Hoe vroeger dit middel genomen wordt, hoe doeltreffender het zal zijn om de opstoot te bestrijden. Het is dus aangeraden dit antiviraal middel altijd bij u te hebben, zeker wanneer u op reis gaat, in geval van een verplaatsing voor uw werk of in elke andere situatie die tot stress of vermoeidheid kan leiden.

Wanneer een preventieve behandeling tegen herpes overwegen?
De behandeling duurt vijf dagen, met een inname per dag wat valaciclovir betreft.

Voor wie zes of meer opstoten per jaar heeft, dus één herpesaanval om de twee maanden, is een preventieve behandeling zeker aan te raden. Deze behandeling, die verschillende maanden duurt, zorgt ervoor dat de opstoten minder vaak voorkomen, dat ze minder hevig zijn en niet zo lang duren.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 09/10/2007

Bronnen: Persdossier GSK, 13 september 2007.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Beter leven met herpes

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden