Gsm: verhoogd risico op hersentumoren bij intensief gebruik

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro, gezondheidsjournaliste op 21/05/2014 - 12h39
-A +A

Een nieuwe studie levert koren op de molen voor diegenen die denken dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is.

PUB

Franse wetenschappers hebben onderzoek gedaan bij 447 Fransen met hersentumoren - sommige ervan waren goedaardig, andere kwaadaardig. Uit de studie blijkt dat er een statistisch verband bestaat tussen intensief gsm-gebruik (meer dan een halfuur per dag) en de ontwikkeling van een bepaalde hersentumor.

Geen onweerlegbaar bewijs, maar almaar zwaardere aanwijzingen

In 2010 had een internationale studie van Interphone al gewezen op een mogelijk verhoogd risico op hersentumoren bij intensieve gsm-gebruikers.

Sindsdien hebben andere studies de onschadelijkheid van gsm’s proberen aan te tonen, maar het feit dat ze gefinancierd zijn door telefonieoperatoren doet vragen rijzen bij hun geloofwaardigheid.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik

In afwachting van verder onderzoek doet u er in ieder geval goed aan om:

  • een toestel aan te schaffen met het specifiek absorptiedebiet (SAR) - dat komt overeen met de kracht van de straling die lokaal door het menselijk lichaam wordt opgenomen - en dat ook zo laag mogelijk is (bij voorkeur minder dan 0,7 watt/kg).
  • zo vaak mogelijk een handenvrij kit te gebruiken om de telefoon bij uw hersenen vandaan te houden.
  • alleen met de gsm te bellen als het echt nodig is en meer gebruik te maken van de vaste huistelefoon, zeker als u vooraf weet dat het gesprek lang zal duren!
Gepubliceerd door Nathalie Szapiro, gezondheidsjournaliste op 21/05/2014 - 12h39

Revue Occupational and Environmental Medicine, 9 mei 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gsm-straling: is de gezondheid in gevaar? Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Is gsm-straling nu gevaarlijk of niet? Wat dit betreft, blijven heel wat vragen nog steeds onbeantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de reële risico's van gsm-straling voor onze gezondheid? We kunnen maar beter voorzichtig blijven: beter voorkomen d...

Gsm's: 10 tips om veilig te telefoneren Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h00

Er zijn nu bewijzen dat intensief telefoneren met een gsm schadelijk is voor de gezondheid. Toch hebben Franse oncologen onlangs een oproep gedaan aan de bevolking om voorzichtig om te springen met gsm's. Ze vinden het risico te groot om het gewoon t...

Gsm's en kanker: de grote ontgoocheling. Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Na 10 jaar wachten zijn de resultaten van de studie Interphone eindelijk gepubliceerd. De experts zijn er niet in geslaagd om een verband aan te tonen tussen hersentumoren en het gebruik van de gsm . Maar ze zijn er ook niet in geslaagd om te bewijze...

Meer artikels