• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Groenten en fruit: ze liggen op u te wachten!

Groenten en fruit: ze liggen op u te wachten! Groenten en fruit: er wordt veel over gepraat, maar ze worden te weinig gegeten! Streefdoel: minstens 5 stuks per dag.

Tal van studies hebben al aangetoond dat groenten en fruit goed zijn voor de spijsvertering en om overgewicht en zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en kanker te voorkomen. Ondanks die onbetwistbare vaststellingen blijven we volharden in de boosheid. Vandaar dat er nieuwe bewijzen op tafel moeten worden gelegd, om het publiek te overtuigen. Dat was in elk geval de bedoeling van het Symposium Knorr Nutrition, in het kader van de 9th European Nutrition Conference op 3 oktober in Rome.

Hier met die lekkere soep!

In een recente studie wordt een aloud groente-elixir aangeprezen: soep. Het gaat om een aanvullend onderzoek bij de SU.VI.MAX-studie (SU.VI.MAX staat voor SUppléments en Vitamines et Minéraux AntiOxydants, antioxiderende vitamine- en mineralensupplementen) dat duidelijk aantoont dat groentebouillon rijk is aan antioxidanten en het dus goed is om er regelmatig te drinken. Aan de studie namen 2.114 mannen en 2.874 vrouwen deel, die gedurende twee jaar gevolgd werden. En wat blijkt? Wie veel verse soep drinkt (9 tot 12 porties per 12 dagen, dus bijna elke dag) - en dat was het geval bij 6,7 % van de vrouwen en 8,7 % van de mannen - krijgt ook het meest antioxidanten binnen.

" De soep is goed, ze kan niet beter wezen "

Bij deze personen is soep goed voor 12,5 % (voor de mannen) en 13 % (voor de vrouwen) van de totale inname van bètacaroteen en provitamine A. Soep levert ook 4 tot 5 % van de totale hoeveelheid vitamine C, vitamine E en vitamine B9, verhoogt aanzienlijk de inname van koolhydraten en vermindert het vetverbruik. Niet slecht voor groentenat! Wie regelmatig soep drinkt (3 tot 8 porties/12 dagen, 46 % van de vrouwen en 42,5 % van de mannen), neemt weliswaar minder antioxidanten in, maar nog altijd meer dan occasionele drinkers of wie nooit soep op het menu zet (0 tot 2 porties/12 dagen, 47,3 % en 48,8 %) …

Artikel gepubliceerd door op 14/10/2003

Vindt u het artikel interessant?