PUBLICITÉ

De griep staat voor de deur : Behandelingen in vraag...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/10/2002 - 00h00
-A +A

Enkele jaren geleden bestond er geen enkele behandeling tegen griep. In het beste geval kon men de pijn verlichten en de koorts verlagen. Er bestaan nieuwe geneesmiddelen die het virus bestrijden, maar deze blijven duur en kunnen vaccinatie niet vervangen.

PUB

Hoewel niets erop wijst dat de griep deze winter gevaarlijker zal zijn dan andere jaren, kan men niet genoeg herhalen dat vaccinatie wordt aangeraden voor iedereen, maar zeker voor personen die behoren tot de risicogroepen, zoals personen ouder dan 65 jaar, personen met een chronische aandoening en personen die vatbaar zijn voor luchtweg-, hart- of vaatziekten.

Steeds vaccineren

Raadpleeg steeds uw huisarts. We herhalen eens te meer dat, in tegenstelling tot vaccinatie tegen pneumokokken, de vaccinatie tegen griep elk jaar moet worden herhaald.Vaccinatie is echter nooit 100% efficiënt. Als men zich laat vaccineren, daalt het risico op griep met ongeveer 85%, en volgens sommige studies nog meer. Tot voor kort was geen enkele behandeling voorhanden. De behandeling van griep beperkte zich dus tot het verlichten van de symptomen met geneesmiddelen tegen de koorts (antipyretica) en tegen de pijn (analgetica). Niets meer! Sinds kort bestaan er efficiënte geneesmiddelen tegen griep (Relenza). Ze werken rechtstreeks in op het virus, maar om doeltreffend te zijn moeten ze zeer kort na het optreden van de eerste symptomen worden ingenomen, idealiter binnen de 48 uur. Dit betekent ook dat deze methode niet bij iedereen even efficiënt is.

Nuttig maar duur…

Deze geneesmiddelen doen de symptomen niet verdwijnen, maar verminderen de ernst en de duur ervan. Opgelet, ook hier mag u geen wonderen verwachten: u wint gemiddeld 1,5 dagen (1 tot maximaal 2,5 dagen) op een totale ziekteduur van 7 dagen. We moeten er echter aan toevoegen dat deze preparaten enkel doeltreffend zijn tegen griep. Welnu, talrijke aandoeningen veroorzaken zgn. griepachtige symptomen, d.w.z. een aantal symptomen (koorts, gewrichts- en spierpijn, enz.) die lijken op griep zonder dat het griepvirus aanwezig is… Het gaat om de volgende ziekten:

  • Mononucleosis infectiosa
  • Toxoplasmose
  • Primo-infectie met HIV
  • Virale hepatitis, vooral met het hepatitis A-virus,
  • Varicella (waterpokken),
  • Rubeola (rodehond),
  • Mazelen,
  • Adenovirose: brucellose, listeriose, rickettsiose, secundaire syphilis.
Ten slotte moet u weten dat deze geneesmiddelen zeer duur zijn en niet worden terugbetaald door het ziekenfonds. Deze curatieve geneesmiddelen zijn dus geen alternatief voor vaccinatie, die de preventieve behandeling bij uitstek blijft.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/10/2002 - 00h00 Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ