PUBLICITÉ

Episiotomie: knippen bij de bevalling

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard op 16/03/2016 - 11h33
-A +A

Het is vaak op het meest intense moment van de bevalling, als het kindje eindelijk naar buiten komt, dat een episiotomie of epi nodig blijkt. Het inknippen van het perineum gebeurt niet systematisch en is alleen in enkele specifieke gevallen nodig.

PUB

Wat is een episiotomie?

Bij een episiotomie wordt de vulvaopening tijdens de bevalling vergroot door een insnijding te maken naar achteren. Dat gebeurt vaak schuin om te voorkomen dat men te dicht bij de anus komt. Op die manier kan de baby makkelijker verlost worden en scheurt het perineum van de moeder niet.

Wat zijn de voordelen van episiotomie?

Als het perineum bij de verlossing niet genoeg uitrekt, kan ze scheuren. Een gaaf knipje  in het perineum is beter dan een scheur, want dat laatste kan een letsel aan de anale sluitspier veroorzaken en zo leiden tot incontinentie. Na hechting van de episiotomie worden de vulva en het perineum weer even soepel als voorheen. Ook voor de baby kan het knippen nuttig zijn, omdat het de indaling versnelt bij onvoldoende zuurstoftoevoer.

Het inknippen vergemakkelijkt ook de instrumentale ingrepen (verlostang) die de verloskundige uitvoert om de baby gemakkelijker te verlossen. Bij een epidurale verdoving voelt de moeder haar perineum niet en kan ze dus niet stoppen met persen als de vulva maximaal is uitgerekt. In dat geval kan inknippen nuttig zijn. Het hechten van de snee is een eenvoudige en gestandaardiseerde ingreep.

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Renaud Guichard le 16/03/2016 - 11h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ