Energiedrankjes: af te raden aan kinderen en tieners

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/10/2013 - 17h55
-A +A

Uit een nieuwe Franse studie blijkt nog maar eens dat energiedrankjes te ontraden zijn voor kinderen, tieners en zwangere vrouwen.

Deze dranken bevatten cafeïne en zijn zeker in combinatie met alcohol en bij fysieke ontspanning af te raden.

PUB

Energiedrankjes: riskante drinkgewoonten

Een energiedrankje - een standaard blikje van 250 ml - bevat gemiddeld evenveel cafeïne als twee espresso’s (50 ml) of 2 tot 3 blikjes cola (300 ml). In Europa neemt naar schatting een op de vijf kinderen onder de tien jaar energiedrankjes.

Er zijn op de markt tientallen zogenaamde 'energieopwekkende' dranken te krijgen. Ze bevatten allemaal cafeïne, maar vaak zitten er ook stoffen in zoals guarana, taurine, vitamines en ginseng.

In Frankrijk zijn energiedrankjes pas sinds 2008 wettelijk toegelaten. In die periode zijn al 257 gevallen van bijwerkingen geregistreerd die mogelijk aan deze dranken toe te schrijven zijn. Het gaat dan om cardiovasculaire klachten (hartstilstand, een drukkend of beklemmend gevoel, pijn in de borst, hartkloppingen of hypertensie), maar ook om psychologische en gedragsstoornissen of om neurologische problemen (prikkelbaarheid, nervositeit, angsten of zelfs paniekaanvallen, hallucinaties, epilepsie, enz.).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/10/2013 - 17h55

Avis de l’Anses, Évaluation des risques liés à la consommation de boissons dites « énergisantes », septembre 2013, http://www.anses.fr/sites/default/files/documents/NUT2012sa0212.pdf.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Energiedrankjes, hoe gevaarlijk zijn ze? Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De Hoge Raad voor Gezondheid waarschuwt voor de risico's van energiedrankjes . De drankjes zijn enorm populair bij jongeren, maar ze moeten met mate gedronken worden. Om welke risico's gaat het precies?

Verslingerd aan koffie? U hebt geen ongelijk... Geüpdatet op 17/01/2012 - 12h19

Een cappuccino, een likeur, een gebakje... Koffie fleurt de pauzes in ons dagelijkse leven geweldig op . Maar koffie bevat ook veel antioxidanten en is dus goed voor onze gezondheid, al zijn er grenzen aan.

Eindejaarsfeesten: hoe omgaan met al die zoetigheid? Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h38

Chocolade, pralines en andere snoepjes, kerststronken en nog meer van die desserts… Tijdens de eindejaarsfeesten lopen we steevast gevaar om een overdosis suiker binnen te krijgen. Dat kan natuurlijk voor extra en ongewenste kilo’s zorgen . Maar het...

Meer artikels