Endocriene klieren

Gepubliceerd op 11/03/2003 - 00h00
-A +A

Endocriene klieren zijn organen die hun producten direct aan het bloed afgeven en die daarom klieren met inwendige afscheiding (endocriene klieren) worden genoemd.

PUB

1. Inleiding

Endocriene klieren moeten onderscheiden worden van exocriene klieren, die hun producten doelgericht naar buiten uitscheiden (bijvoorbeeld de zweetklieren) of via een afvoergang naar een lichaamsholte, zoals de speekselklieren. De stoffen die de endocriene klieren in de bloedbaan brengen, hebben in vele gevallen de eigenschap uitsluitend bepaalde organen te stimuleren.

2. Hormonen

Iedere klier met inwendige afscheiding produceert een of meer hormonen. Dit gebeurt in uiterst geringe hoeveelheden, maar juist voldoende om het gewenste normale evenwicht in de lichaamsprocessen in stand te houden. Het is voor het organisme van veel belang dat er een goede wisselwerking bestaat tussen de endocriene klieren onderling en tussen deze en de overige organen en weefsels. De door deze klieren gevormde hormonen regelen alle lichaamsprocessen, wat een voorwaarde is voor een normale werking en ontwikkeling van het lichaam.De activiteit van het hormonale systeem staat weer onder controle van het zenuwstelsel en dit geheel stelt het lichaam in staat zich te handhaven en zich aan bepaalde milieu-omstandigheden aan te passen.Er kan ook sprake zijn van een directe of indirecte invloed van het milieu op de werking van bepaalde klieren. Er is tevens een wisselwerking tussen het systeem van endocriene klieren en het autonoom zenuwstelsel.

Gepubliceerd op 11/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sarcoïdose: nog altijd een mysterie Gepubliceerd op 13/03/2012 - 11h10

Sarcoïdose is een vage ontstekingsziekte die elk orgaan kan treffen, maar het toch vooral gemunt heeft op de longen . Ze is sluipend, verloopt vaak zonder symptomen (latent) en wordt meestal ontdekt naar aanleiding van een röntgenfoto van de longen.

Meer artikels