• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Een kat verzorgen is niet altijd een makkelijke klus!

Een kat verzorgen is niet altijd een makkelijke klus!Druppeltjes in de ogen of oren van een kat aanbrengen of uw huisdier een geneesmiddel laten slikken is vaak een heuse beproeving, zowel voor uzelf als voor uw viervoeter. Maar een geslaagde verzorging kan niet zonder het respecteren van de behandeling die de dierenarts voorschrijft.

Geneesmiddelen voor uw kat, in welke omstandigheden?

Als uw kat ziek is, moet u soms geneesmiddelen toedienen. In functie van het karakter van de kat en zijn ziekte, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven die aangepast is aan de situatie. Maar ook uw gezonde kat kan een geneesmiddel nodig hebben, bijvoorbeeld om wormpjes te bestrijden of om vlooien en teken te voorkomen.

Hoe kunt u uw kat een geneesmiddel doen slikken?

Om uw kat een geneesmiddel te laten slikken, kunt u het tablet bijvoorbeeld verstoppen in zijn lievelingvoedsel (tonijn, pastei, boter…). Maar heel wat fijnproevende katten sporen het geneesmiddel op en weigeren het op te eten. In dat geval moet u overgaan tot dwang. Als uw eerste poging mislukt, dan zullen de volgende pogingen vermoedelijk nog moeizamer verlopen. Uw kat kent inmiddels de smaak van het middel zo goed dat hij er wel eens gaat kwijlen. Om onaangenaamheden zoals beten en krabben te vermijden, neemt u uw huisdier stevig maar zacht op de knieën. Neem met de ene hand zijn kop vast en houd met de andere hand de onderste kant van zijn kaakbeen vast. Leg het tablet zo ver mogelijk in de mond. Sluit de mond en streel de kat over de keel om hem te doen slikken. U kunt u laten helpen door een tweede persoon die verhindert dat de kat zich ontrekt aan uw greep. Als u uw vingers niet in de muil van uw viervoeter durft te brengen dan kunt u gebruik maken van een toestelletje zoals een injectiespuit met een pincet waarin u het geneesmiddel aanbrengt. En verder bestaan een aantal geneesmiddelen in de vorm van siroop die je makkelijker kan doen slikken met behulp van een injectiespuit zonder naald.

Artikel gepubliceerd door op 21/08/2006

Vindt u het artikel interessant?