PUBLICITÉ

Een huisdier meenemen op vakantie: wat u moet weten…

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 02/08/2016 - 13h48
-A +A

De grote zomervakantie is voor u misschien synoniem met een reis naar de zon, zwemmen in zee en wandelen op het strand, ergens ver weg van de dagelijkse routine. Maar wat moet u aanvangen met uw huisdier? Neemt u het mee op reis? Ziehier onze praktische tips voor een zorgeloze vakantie met uw gezelschapsdier.

PUB

Huisdieren: uw kat of hond meenemen op vakantie of opvang zoeken?

Er bestaan heel wat vormen van opvang voor huisdieren: een buur, vriend of familielid die er bij hem thuis op past, dierenpensions, huisdieroppassers, onthaalgezinnen of ook oppasruilsystemen. Misschien stelt u zich elk jaar opnieuw de vraag of u uw huisdier ‘s zomers meeneemt op vakantie. Laat u bij die beslissing vooral leiden door de behoeften van uw huisdier. Honden zijn bijvoorbeeld graag bij hun baasje en zullen het dus lastig hebben met de scheiding. Als ze dan nog het grootste deel van de dag alleen zitten, zonder gezelschap, zullen ze het extra moeilijk hebben. Katten zijn dan weer meer gehecht aan hun omgeving en zijn onafhankelijker. Uw kat zal dus moeilijk aarden als u haar meeneemt op reis, tenzij ze het al van kleins af aan gewoon is…

EHBO-kit voor wie zijn huisdier mee op reis neemt

  • Een niet alcoholhoudend ontsmettingsmiddel (type Betadine) en kompressen om kleine wondjes te ontsmetten.
  • Tape en pleisters om een bloedende wonde dicht te drukken tot u bij de dierenarts bent.
  • Een tekentang. Dit is vooral belangrijk voor honden. Piroplasmose, een ziekte die wordt overgedragen via tekenbeten, kan voor honden namelijk dodelijk zijn. Controleer dus dagelijks de vacht van uw huisdier om te zien of er geen teken in verstopt zitten.
  • Fysiologisch serum om de ogen indien nodig te reinigen.
  • Een middel om de oren te reinigen. Maar wattenstaafjes zijn net als voor mensen uit den boze!
  • Een efficiënt middel tegen vlooien. Dat kunnen sprays, een vlooienband of pipetten zijn. Vraag uw dierenarts of apotheek om raad.

Uw huisdier onder goede omstandigheden vervoeren

De reis is de eerste fase van de vakantie, of die nu met de auto, de trein of het vliegtuig gebeurt. Ziehier enkele veiligheidsinstructies en praktische tips om alles vlot te laten verlopen.

  • Neem uw huisdier nooit mee met een lege maag. Huisdieren krijgen makkelijker last van misselijkheid en braken als ze vooraf niets gegeten hebben. Geef uw dier een uur voor uw vertrek een kwart van zijn dagelijkse rantsoen en de rest bij aankomst. Heeft uw huisdier altijd last van reisziekte? In dat geval vraagt u uw dierenarts beter om raad. Hij kan een aangepast middeltje voorschrijven (rekening houdend met het gewicht en de grootte van  het dier).
  • Reist u met de auto? Vervoer u uw huisdier dan in een aangepaste mand of kooi. Of gebruik anders een harnas. Er bestaan heel praktische harnassen die aan een veiligheidsgordel vastgemaakt kunnen worden. Als u onderweg een ongeval hebt, zit uw huisdier dan goed vast. En zo kan hij ook de bestuurder tijdens de rit niet storen.
  • Neem om de twee uur een pauze om uw huisdier uit te laten. Hou het dier altijd aan de leiband: de parkings en wegrestaurants op de autoweg zijn geen vertrouwde omgevingen voor de dieren. Ze kunnen de schrik te pakken krijgen en gaan lopen. Laat uw huisdier bij elke stop wat rondlopen, zijn behoefte doen en drinken.
  • Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto, ook niet met de ramen open. In de volle zon stijgt de temperatuur een volle graad per minuut… Uw huisdier kan dus in een mum van tijd een hitteslag oplopen, in coma gaan en sterven.
  • Laat uw huisdier ook nooit zijn kop uit het raam steken als u aan het rijden bent. Door de wind kan het dier een oorontsteking of conjunctivitis (bindvliesontsteking) oplopen.
  • Reist u met de trein of het vliegtuig? Win dan informatie in bij de vervoersmaatschappij.

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 02/08/2016 - 13h48

Op basis van een interview met Marc Veilly, dierenarts.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ