PUBLICITÉ

Doorligwonden: voorkomen is de boodschap

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

In een recent artikel hebben we het gehad over het probleem van doorligwonden ("Kwaliteit van de verzorging: er wordt aan gewerkt), een colloquium dat vorige week in Brussel werd gehouden.

PUB
Overzicht

In België ontwikkelt ongeveer 11% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, doorligwonden. Er zijn wel verschillen tussen de verschillende verzorgingseenheden, maar dat maakt het probleem niet minder dramatisch. En als er geen doeltreffende maatregelen worden genomen, zal het probleem de komende jaren nog toenemen. Het ziekenhuispersoneel stelt immers vast dat vele mensen reeds doorligwonden hebben als ze in het ziekenhuis aankomen.

Ook thuis!

Om economische redenen worden ook bedlegerige patiënten almaar vaker voor verder herstel naar huis gestuurd. We willen uw aandacht vestigen op de eerste tekenen die moeten doen denken aan een beginnende doorligwonde. Volgende week zullen we enkele eenvoudige maatregelen bespreken.

  • In principe lopen alle personen die minder actief zijn of minder bewegen, een risico.
  • Een slechte voeding is een risicofactor: zorg er dus voor dat uw naaste familieleden voldoende eten (kwantitatief en kwalitatief).
  • Een te hoge druk op één lichaamsdeel, zoals de billen of de hielen, is een risicofactor.
  • Roodheid van de huid op een drukpunt die niet verdwijnt bij druk met een vinger, moet leiden tot een efficiënte interventie door bevoegd personeel.
De preventie is niet zo moeilijk te realiseren. Dat bespreken we volgende week...
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 Consensusconferentie over de preventie van doorligwonden, Brussel, 15-16/01/2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ