PUBLICITÉ

Diabetes: voedingsmechanismen blootgelegd

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2014 - 16h21
-A +A

Niemand twijfelt er vandaag nog over dat het risico om diabetes of overgewicht te ontwikkelen beïnvloed wordt door onze voeding. Maar hoe komt dat?

We weten intussen dat er een verband bestaat tussen diabetes en een te vetrijke voeding.

PUB

Diabetes, gewicht en voeding: de darmen onder de loep

Diabetes (van het type 2) is bijna uitsluitend het resultaat van overgewicht of obesitas.

Gewichtstoename wordt bijgevolg vaak in verband gebracht met een te calorierijke en te vette voeding.

Obesitas en diabetes van het type 2 worden veroorzaakt door een ontoereikende productie van insuline, het hormoon dat na elke maaltijd de suikerspiegel in het bloed doet zakken. Maar in beide ziektes is ook een stijging van bepaalde ontstekingsverschijnselen vastgesteld.
Onderzoekers zijn dus geinteresseerd in de factoren die in de darmen, een ontsteking zouden kunnen veroorzaken die de ontwikkeling van obesitas en diabetes bevordert.

Tijdens hun onderzoek hebben ze vastgesteld dat bepaalde bacteriën van de darmen een giftige stof produceren die ontstekingsverschijnselen veroorzaakt. Bij muizen stelden ze vast dat een vetrijke voeding de aanmaak van deze toxine verhoogt, en net die verhoogde productie bevordert de ontwikkeling van obesitas en diabetes.

En er is meer. Als men de ontstekingsreactie die door de toxine in gang is gezet stopt, stopt ook de gewichtstoename of ontwikkelt zich geen diabetes, ook als de persoon in kwestie vetrijk eet!

Er staat heel veel op het spel

Deze ontdekking is sensationeel, want ze opent nieuwe perspectieven in de zoektocht naar een doeltreffend geneesmiddel of dieet tegen obesitas en diabetes van het type 2.

Kort samengevat komt het erop neer dat een te vette voeding de darmflora verandert en leidt tot een verhoogde productie van bepaalde toxines. Het lichaam ontwikkelt dan ontstekingsverschijnselen. De toxines moeten dus worden afgeremd om obesitas te voorkomen.

Jammer genoeg is er nog altijd geen manier gevonden om in de darmflora in te grijpen zodat die dat soort afvalstoffen minder produceert. Moet het dan met een dieet? Met supplementen van probiotica of prebiotica? Er wordt ook almaar vaker gesproken over fecale transplantaties, dat zijn transplantaties van uitwerpselen. Het staat in ieder geval buiten kijf dat gezonde darmen bij diabetes en overgewicht belangrijk zijn, en het wetenschappelijke onderzoek is in volle ontwikkeling.

 

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 12/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2014 - 16h21

Cani PD et al. Diabetes 2007; April 24

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ