PUBLICITÉ

Depressie: meer risicofases in het leven van een vrouw

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00
-A +A

In het leven van een vrouw zijn er heel wat fases met een risico van depressie. Die verschillende periodes zijn deels te verklaren door sociale omgevingsfactoren en hormonale elementen.

PUB
Overzicht

Het risico om depressief te worden is twee tot drie keer groter bij vrouwen dan bij mannen. En toch stellen we bij die laatste groep een hoger sterftecijfer door zelfmoord vast, en dan vooral bij oudere personen. Nog steeds in vergelijking zijn de symptomen bij de vrouw zwaarder: colopathie, lendepijnen, angst, hypersomnie, alcoholmisbruik, anorexie, boulimie enz. Al deze symptomen zijn echte tekenen van een depressie. Ook opvallend is dat vrouwen veel vaker, makkelijker en spontaner een arts zullen raadplegen.

Gevoelige fases

De premenstruele periodesEen grote meerderheid van vrouwen vertoont lichte tekenen in de premenstruele periode, d.w.z. van de eisprong tot de eerste dag van de maandstonden, en 20% vertoont ernstige tekenen met zware handicap. De vrouwen waarvan de levenskwaliteit er invloed van ondervindt (emotioneel heel labiel, vaak wenen…) kunnen, al dan niet permanent, een antidepressivabehandeling krijgen tijdens de 7 tot 10 dagen vóór het begin van de maandstonden. PostpartumTheoretisch krijgt 85% van de vrouwen last van "baby blues". Die treedt op tussen de derde en de vijfde dag na de bevalling. Postpartumdepressie (10% van de vrouwen) doet zich echter voor tijdens de eerste zes weken na de geboorte (als het kind 's nachts niet doorslaapt), ofwel tussen de negende en de vijftiende maand (als het kind zich alleen begint te verplaatsen). Deze aandoening manifesteert zich door de klassieke tekenen van een depressie, met uitzondering van de psychomotorische vertraging en de zelfmoordneigingen. Prikkelbaarheid en angst, in het bijzonder tegenover de baby, zien we daarentegen vaak in dergelijke gevallen, net als slaapstoornissen en een slecht zelfbeeld. Een behandeling met antidepressiva is aangewezen, in combinatie met psychotherapeutische begeleiding.PrepartumMinder bekend zijn de depressieve syndromen tijdens de zwangerschap, terwijl die nochtans vaker voorkomen dan na de bevalling. En de repercussies van het humeur van de moeder op het kind mogen niet worden onderschat. Het is essentieel dat deze depressie wordt ontdekt en behandeld tijdens de zwangerschap, voor het welzijn van zowel moeder als kind. We wijzen erop dat de symptomen vóór en na de geboorte dezelfde zijn.De menopauze We stellen ook meer depressieve episodes vast op het moment van de menopauze en vooral in de periode rond de menopauze, tijdens de grote hormonale veranderingen. Een depressieve vrouw kan, terwijl ze een vervangende hormonenkuur volgt voor de menopauze, een behandeling met antidepressiva krijgen met daarbij psychotherapeutische begeleiding. Als men geen hormonenkuur volgt, zullen artsen vaak een specifiekere behandeling van de menopauze voorschrijven. Pas echter op, want in deze periode van het leven van een vrouw heeft een depressie vaak meerdere oorzaken: rouw, verlies van de partner, ziekte, de veroudering enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/08/2005 - 00h00 Le Quotidien du médecin, juni 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ