COPD (chronische bronchitis): bent u een risicopatiënt?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/11/2014 - 11h53
-A +A

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD, chronisch obstructief longlijden) is een ziekte die door heel wat mensen onderschat wordt, die sommigen zelfs niet kennen en die meer en meer voorkomt. Dat deze ziekte, een chronische bronchitis, steeds meer voorkomt, is te wijten aan het rookgedrag en aan de veroudering van de bevolking.

Tabak is zeker de belangrijkste oorzaak van COPD, het is echter niet de enige oorzaak.

PUB

Tabak: de 1ste risicofactor van COPD

Tabak is de belangrijkste risicofactor, maar 15% van de COPD-patiënten zijn mensen die nooit gerookt hebben. Passief roken of blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap kunnen bij de foetus de groei van de longen afremmen en aan de basis liggen van het op latere leeftijd ontstaan van een longziekte.

Andere risicofactoren van COPD

  • Genetische factoren: deficiënte genen zouden de oorzaak zijn.

  • •Beroepsmatige blootstelling: in de Verenigde Staten toont een studie aan dat 19% van de COPD-gevallen te wijten zijn aan professionele blootstelling aan stof, rook, dampen….

  • Huiselijke vervuiling: in oude en slecht verluchte woningen is de blootstelling aan brandstoffen voor de verwarming en de keuken een zeer zware risicofactor: steenkool, hout, stro, mest, oogstoverschotten….

  • Externe vervuiling: de blootstelling aan externe vervuilers zoals industrie en verkeer is eveneens een mogelijke oorzaak van COPD, maar niet in dezelfde mate als de hierboven aangegeven risicofactoren.

  • Infecties: zij kunnen aanleiding geven tot het ontstaan en ontwikkelen van COPD. Hoe vroeger de problemen ontstaan, tijdens de kinderjaren of zelfs tijdens de zwangerschap, hoe vaker deze infecties aanleiding zullen geven tot ademhalingsproblemen.
  • Astma: wanneer de bronchitissymptomen verergeren, is het mogelijk dat astma leidt tot het ontstaan van COPD.

  • Man/vrouw: deze factor speelt tegenwoordig geen rol meer. Vroeger waren er bij de mannen meer COPD-patiënten dan bij de vrouwen. Dat is nu niet meer het geval vermits de vrouwen tegenwoordig evenveel roken als de mannen.

  • Socio-economische factoren: arme bevolkingsgroepen worden vaker getroffen door COPD, omdat zij met verschillende risicofactoren geconfronteerd worden: minder goede voedingsgewoonten, blootstelling aan vervuilende stoffen (beroepsmatig, tabak), vroegtijdige infecties van de luchtwegen, minder gemakkelijke toegang tot verzorging.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/11/2014 - 11h53

The Lancet, 3 september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
COPD: te vaak te laat opgespoord Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h37

Chronische obstructieve bronchopneumopathie (COPD), beter bekend als rokerslong, zou de komende decennia wereldwijd de op twee na belangrijkste doodsoorzaak worden. Deze longziekte is vooral gevaarlijk omdat ze zich jarenlang sluimerend ontwikkelt zo...

Chronische bronchitis: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Roken is de hoofdoorzaak van COPD of chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease), beter bekend als rokerslong . Deze luchtwegenaandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijke obstructie van de luchtwegen en is dus voora...

Weet u hoe oud uw longen zijn? Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Als u rookt of blootgesteld wordt aan verontreinigende substanties, dan is de kans groot dat uw longen vroegtijdig verouderen. De evaluatie van de leeftijd van uw longen maakt duidelijk hoe het met uw longen gesteld is en welke preventieve maatregele...

Meer artikels