• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Boekentassen: opgelet voor rugpijn!

Boekentassen: opgelet voor rugpijn!

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te maken.

Waarom is de keuze van de boekentas zo belangrijk voor de rug van uw kind?

Kinderen op schoolgaande leeftijd zitten de hele dag in de schoolbanken en die zijn niet altijd bevorderlijk voor een goede houding. Bovendien zijn tieners vaak verknocht aan hun pc, waardoor sport of buitenactiviteiten verwaarloosd worden. Hun rugspieren worden dus te weinig ontwikkeld. Daar komen nog de vaak te zware boekentassen bij die makkelijk slechte houdingen in de hand werken. Het is dus zonneklaar: de rug van onze kinderen wordt zwaar op de proef gesteld!

 

Hoe vroeger de pijn optreedt, hoe groter de kans dat ze op volwassen leeftijd chronisch wordt. Vandaag voor een goede boekentas kiezen, is dus investeren in de toekomstige gezondheid van uw kind!

 

Boekentassen die nefast zijn voor de rug

Zijn verboden: schooltassen die alleen aan een schouderriem of aan de hand gedragen kunnen worden.

 

Het gewicht moet gelijkmatig verdeeld zijn. Leg dus nooit een vrij zwaar voorwerp links of rechts in de boekentas. Zo kan de wervelkolom een goede houding aannemen.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn boekentassen op wieltjes niet de ideale keuze. Kinderen moeten er zich namelijk voor draaien om ze voort te trekken. En omdat ze de tassen niet op hun rug dragen, hebben ze nogal de neiging om er te veel in te stoppen. Het meest geschikte type van boekentas zijn de gemengde modellen die zowel kunnen worden voortgetrokken als op de rug gedragen worden.

 

Artikel gepubliceerd door op 13/08/2012

Bronnen: Dit artikel  kwam tot stand met de bereidwillige hulp van Géraldine Vecoven, DO-osteopathie en lesgever aan de ULB en de SCOM.

Vindt u het artikel interessant?