PUBLICITÉ

Antidiabetes paspoort

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/10/2007 - 00h00
-A +A

Type 2 diabetes treft drie miljoen Fransen, vooral in de leeftijdsgroep tussen de 45 en de 70 jaar. Men heeft het inmiddels over een mondiale epidemie. Nochtans kan deze ziekte worden opgespoord en kan het verloop ervan voorkomen of vertraagd worden door een verandering van levensgewoonten. Daarvoor zijn er zes regels.

PUB

1) vroegtijdig opsporen

Diabetes is een niet symptomatische aandoening, dit wil zeggen dat ze zich discreet ontwikkelt, zonder zichtbare symptomen. Bij gebrek aan regelmatige controles wordt de ziekte hierdoor vaak vastgesteld pas jaren na haar eerste verschijning, wanneer zich complicaties voordoen.
Daarom moeten risicopatiënten regelmatig een vaststelling laten doen. Zo beschermen ze hun gezondheid, meer bepaald hun hart, zicht, zenuwen en hun benen.
Behoren tot de risicogroep alle mensen die familiale antecedenten hebben (suikerzieke vader, moeder, broer of zus), overgewicht, hoge bloeddruk en vrouwen die zijn bevallen van een baby zwaarder dan 4 kilo.
De opsporing gebeurt door middel van een bloedstaal (nuchter) waarin de bloedsuikerspiegel wordt gemeten.

2) Beweeg regelmatig

Sport is een uitstekend middel om de bloedsuikerspiegel op lange termijn op peil te houden. Door het organisme te dwingen opgeslagen energie te gebruiken, wordt het suikergehalte in het bloed onmiddellijk en gedurende meerdere uren verlaagd dankzij de fysieke inspanning.
Steeds meer speelt sport een preventieve rol in de strijd tegen hart- en vaatziekten, één van de complicaties van diabetes.
Aangezien regelmaat belangrijk is, is het noodzakelijk een sport te kiezen die men graag doet en die past bij de dagelijkse bezigheden. Vervolgens focust men het best op een gematigde inspanning, dagelijks uit te voeren of toch minstens om de twee dagen.
In bepaalde gevallen, en altijd voor de 45-plussers, kan een inspanningselektrocardiogram nodig blijken, vooral na vaststelling van de suikerziekte of bij cardiovasculaire complicaties.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/10/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ