PUBLICITÉ

Als u uw baby meeneemt op reis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2017 - 15h30
-A +A

De vakantie is in aantocht, en ook baby's reizen vaak mee naar de zon. Ze zijn echter teer, dus moet u tal van extra voorzorgen nemen om ze te beschermen en hun vervoer en verblijf optimaal te doen verlopen.

PUB

Vakantie: niet vergeten...

  • Vergeet uw ziekenboekje niet mee te nemen en, als u naar een Europese bestemming reist, het formulier E111 niet aan te vragen.
  • Het is sterk aan te raden om vooraf met uw kind naar de huisarts te gaan, om na te gaan of het gezond is en of zijn inentingen (tetanus, poliomyelitis enz.) nog geldig zijn. Bovendien zult u advies krijgen over welke geneesmiddelen u moet meenemen in uw reisapotheek (tegen koorts, gastro-enteritis, ...). Toch moet u uw kind zo nodig ter plaatse laten onderzoeken.
  • Voor baby's is borstvoeding te verkiezen. Zo niet, win dan informatie in vóór uw vertrek en neem voldoende melkpoeder mee, want dat is in sommige landen moeilijk te vinden. Hetzelfde geldt voor potjes babyvoeding. Neem ook melk mee tegen diarree en een rehydratatieproduct.
  • Reist u naar een tropische bestemming, gebruik dan vanaf zonsondergang een doordrenkt muskietennet en afstotende crèmes, afhankelijk van de leeftijd van het kind.
  • Vermijd synthetische kledij en draag alleen katoen, en bij voorkeur hoeden in een bleke kleur. Was katoen op 90°, droog het op de juiste manier en strijk het aan beide kanten.

 

Als u in de tropen gaat...

  • Inentingen: te bespreken met de kinderarts, afhankelijk van uw bestemming en de graad van blootstelling.
  • Opgelet voor malaria: wanneer u uw kind één keer zijn medicatie vergeet te geven, wordt de behandeling ondoeltreffend! Bij koorts en diarree moet u zo vlug mogelijk ter plaatse een arts raadplegen.
  • In de wagen: maak uw kind op de juiste manier vast. Gebruik tot 10 kg een reiswieg, van 10 tot 12 kg een kuipstoeltje, van 9 tot 36 kg een stoeltje met hoofdsteun en van 15 tot 36 kg een verhoogkussen. Rij niet met de wagen tussen 12 en 16 uur, en gebruik een zonneklep. Kies ruime, heldere en katoenen kledij. Neemt u even een pauze, laat uw kind dan nooit achter in de wagen als die in de volle zon staat.
  • Voorkom uitdroging! Uw baby moet om het halfuur drinken. Mineraalwater is niet geschikt voor de allerkleinsten; voor hen is suppletie met minerale zouten nodig. Hebt u geen airconditioning, verfris uw kind dan met een waterverstuiver.
  • Bij grotere kinderen moet u reisziekte vermijden: ze moeten voldoende eten, maar ook niet te veel. Zorg ervoor dat hun hoofd goed gesteund is en naar achteren leunt, of zeg hun dat ze naar de weg moeten kijken. Rij met een regelmatige snelheid en rook niet in de wagen! Heeft uw kind voordien al geregeld last gehad van reisziekte, praat er dan over met uw arts: hij kan misschien een behandeling voorschrijven.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 12/08/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2017 - 15h30
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ