PUBLICITÉ

Zwangerschapsdiabetes vergroot het risico op diabetes achteraf

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 17h25
-A +A

Dames, als u tijdens uw zwangerschap last hebt gehad van zwangerschapsdiabetes, hou uw bloedsuikerspiegel dan goed in de gaten.

Door die complicatie tijdens uw zwangerschap loopt u zeven keer meer kans om later diabetes van het type 2 te krijgen!

PUB

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Ongeveer 6% van de zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschapsdiabetes is een glucose-intolerantie tijdens de zwangerschap. De aandoening treedt meestal op in de loop van het tweede trimester en komt vrij veel voor. Vaak bestaat er zelfs voor de zwangerschap al een vermoeden van zwangerschapsdiabetes omdat er herkenbare risicofactoren aanwezig zijn:

  • familiale diabetes,
  • een late zwangerschap,
  • overgewicht, een te hoge gewichtstoename tijdens vorige zwangerschappen
  • en een hoog geboortegewicht van de kinderen.

De aandoening moet zeker behandeld worden, want zwangerschapsdiabetes kan vooral bij de bevalling tot complicaties leiden.

Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes daarentegen vanzelf en lijkt alles weer normaal. Alhoewel…

Zeven keer meer risico om later diabetes van het type 2 te ontwikkelen

Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad een groot risico lopen om later, soms jaren later, diabetespatiënt te worden.
Tijdens een analyse van 6.750.000 vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden gehad, stelden de auteurs vast dat het risico om later diabetes van het type 2 te ontwikkelen bij deze vrouwen gemiddeld 7 keer hoger lag. De eerste vijf jaar na de bevalling was dat risico 4,7, daarna 9.

De conclusie luidt dat deze vrouwen hun glykemie moeten blijven controleren. De huidige officiële aanbevelingen dat de glucosetolerantie van de mama's 6 weken na de bevalling opnieuw gecontroleerd moeten worden, volstaan volgens het nieuwe onderzoek dus lang niet.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/11/2013 - 17h25

Bêlai L. et coll., The Lancet, mei 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Zwangerschapsdiabetes is een verstoorde koolhydraattolerantie die optreedt tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Hij wijst op een later verhoogd risico op type 2-diabetes. Sinds de veralgemeende screening is de prevalentie gestegen. Vandaag wo...

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandeling Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een langdurige stijging van de bloedglucosespiegel (glycemie of suikergehalte in het bloed). Zwangerschapsdiabetes is een diabetes die optreedt of ontdekt wordt tijdens de zwangerschap. De frequentie van...

Omega-3: goed tegen diabetes Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Regelmatige consumptie van omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap of in het eerste levensjaar van het kind vermindert het risico op type 1-diabetes (insulineafhankelijke diabetes) met 25 %.

Meer artikels