PUBLICITÉ

Zwangerschap: geen contra-indicatie een jaar na borstkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00
-A +A

Borstkanker komt ook voor bij jonge vrouwen. Na de behandeling en de genezing, kan er een zwangerschapswens zijn. Er is geen contra-indicatie voor een zwangerschap na borstkanker. Maar wat moet men wel weten?

PUB

Geval per geval

Bijna 10% van alle gevallen van borstkanker treedt op bij vrouwen die jonger zijn dan 40 jaar. Het is niet meer dan normaal dat die vrouwen zich de vraag stellen of ze
na hun behandeling nog zwanger mogen worden. De stelling dat een
zwangerschap het risico op een terugval doet stijgen, is fout. Er werd de
afgelopen vijftig jaar geen enkele contra-indicatie vastgesteld voor een zwangerschap en geen enkel effect van een zwangerschap op borstkanker en omgekeerd blijkt er ook geen invloed te zijn van kanker op een zwangerschap. Het plannen van een zwangerschap na borstkanker moet wel besproken worden, omdat geen twee patiënten dezelfde
zijn.

Tussen 2 en 5 jaar na de genezing

De termijn die gerespecteerd moet worden hangt af van de risico's op een terugval. Doel is om het samenvallen van een zwangerschap en een recidief dat behandeld moet worden, te vermijden. Meestal wordt aangeraden om twee à drie jaar te wachten tot wanneer het risico op een recidief sterk gedaald is. Daarnaast is het een feit dat Tamoxifen (een behandeling om recidief te vermijden) niet aangewezen is tijdens een zwangerschap omdat het gevaren kan opleveren voor de foetus. Contraceptie is in dat geval dan ook noodzakelijk.
Is de prognose niet zo goed, dan wordt aangeraden om vijf jaar te wachten. In geval van een niet geplande zwangerschap wordt het al dan niet onderbreken van de zwangerschap bepaald door een aantal factoren: de prognose, de behandeling (chemotherapie, radiotherapie) en de evolutie van de tumor.

Een volledig medisch onderzoek is noodzakelijk, maar de follow-up van de zwangerschap is daarna dezelfde als die bij vrouwen die nooit borstkanker hadden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 2 februari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Leven na borstkanker Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Dankzij de enorme therapeutische vorderingen neemt het aantal vrouwen dat na de diagnose van borstkanker de ziekte overwint almaar toe. Toch laten de behandelingen hun sporen na. Maar hoe anders is het leven van vrouwen die genezen zijn van borstkank...

Borstkanker: vragen van vrouwen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Er zijn heel wat vragen over borstkanker: sport, zwangerschap, contraceptie, nieuwe behandelingen, genetisch onderzoek, enz., en op al die vragen moet een antwoord worden gegeven.

Meer artikels