PUBLICITÉ

Wil u vermageren? Kook dan zelf!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 08/06/2017 - 17h16
-A +A

Waarom zelf koken? Omdat het de enige manier is om er een evenwichtige en lichte voeding op na te kunnen houden.

En dat is, samen met lichaamsbeweging, het recept voor een slanker figuur.

En tezelfdertijd behoedt u uw kinderen zo tegen gewichtstoename en bespaart u op uw huishoudbudget.

PUB

Bereide gerechten? Te vet

Ze zijn handig in gebruik, zeker.

Een knip met de schaar om de saladebakjes voor het voorafje open te maken, 30 seconden om de inhoud in een schotel over te hevelen, drie prikken met de vork om gaatjes te maken in het plastic van de schaaltjes met de bereide gerechten, even in de microgolfoven en hop, iedereen aan tafel.

Maar als u voor het kopen de etiketten zou lezen, zou u tot de vaststelling komen dat de grote meerderheid van die gerechten meer dan 7% vet bevatten (per 100 g). Dat is al meer dan 21 g voor een schaaltje van 300 g (het gemiddelde gewicht van de bereide gerechten).

Hebt u als voorafje geraspte wortelen gekozen? Wortelen zijn gezond, we moeten groenten eten en kinderen werken wortelen zonder al te veel morren naar binnen. Zeker als er stukjes hazelnoot in zitten - die kraken zo heerlijk - en als de saus met balsamicoazijn is aangemaakt. Maar weet u dat die mooie geraspte wortelen met hazelnoot 13,7 % vet per 100 g bevatten? Eén schaaltje weegt 160 g (wat vrij ruim gerekend is voor één persoon) en bevat dus 22 g vet.

Zo komt u dus grosso modo aan 40 g vet voor deze maaltijd. En dan rekenen we er nog het vet niet bij van het eventuele dessert als u  niet voor fruit kiest of in plaats van een melkproduct (yoghurt, platte kaas) kaas opdient. 

De juiste dagelijkse dosis vet zit ergens tussen 60 en 70 g. Als u er 40 g binnenkrijgt op één enkele maaltijd, gaat u dus zeker over die schreef. En al dat extra vet hoopt zich onvermijdelijk op in uw dijen en billen.

Bereide gerechten? Te duur

Wat kosten die geraspte wortelen met hazelnoot? 2,99 euro voor een schaaltje van 160g, dat is 18,69 euro per kilo. Een kilo biologische wortelen kost 2,60 tot 2,90 euro. Dat is dus minder dan een schaaltje geraspte wortelen.

Doe deze vergelijking maar eens als u uw inkopen doet: u zult vaststellen dat u altijd te veel betaalt voor kant-en-klare gerechten, wat voor soort het ook is. En het is ook logisch. De producent moet ook winst maken op zijn product, hij moet behalve de ingrediënten ook nog de prijs van de verpakking aanrekenen, de kleinhandel neemt ook nog een (vaak heel comfortabele) marge, en dan zijn er nog de transportkosten.

Wat zit bijvoorbeeld allemaal in een tajine van kip met olijven van 4,99 euro voor 300 g (16,68 euro per kg) waarin volgens het etiket 34 % kipfilet zit, dat is ongeveer 100 g. Een hoevekip kost in de supermarkt 7 tot 9 € per kilo. Als u er een koopt van 1,3 kg voor 11,59 euro en u braadt die zelf, kunnen er zes personen van eten. Als u maar met z’n vieren bent, kunt u de filet of de billen eraf halen en die verwerken in een tajine (of een ander gerecht), u bewaart het karkas om er een bouillon van te trekken en houdt er zo nog een lekkere soep aan over!  Of u kunt de rest ook ‘s anderendaags koud eten.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 08/06/2017 - 17h16
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Pruimenrecepten voor luie darmen Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Onze darmen hebben het de voorbije weken zwaar te verduren gehad door het tekort aan vezels. Een kleine pruimenkuur zal ze zeker geen kwaad doen. Maar het hoeft niet altijd compote te zijn. Er zijn nog heel wat andere manieren om pruimen klaar te mak...

Hoe voorkomt u die winterkilo’s? Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h08

Het wordt algemeen als normaal beschouwd dat we ‘s winters verdikken door de kou, door ons moreel dat al eens een dipje maakt , de behoefte om ons te verwarmen met de traditionele opbeurende gerechten en om ons eens te verwennen met zoete en vette pr...

Meer artikels