PUBLICITÉ

Wil je een kind? Wacht dan niet te lang!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Koppels die een kindje willen, mogen daar niet te lang mee wachten. De vruchtbaarheid vermindert namelijk snel met de leeftijd. Maar mocht het na veel pogingen dan toch niet lukken, wacht dan ook niet te lang om naar een arts te stappen. Enkele goede tips van gynaecologen en verloskundigen.

PUB

1) Eenmaal de 35 voorbij raakt een vrouw nog moeilijk zwanger


De kans dat een vrouw tijdens haar maandelijkse vruchtbare periode zwanger is 25% op haar 25e, 12% op haar 30e en 6% op haar 40e. De kans om zwanger te worden wordt dus kleiner met de leeftijd omdat de vruchtbaarheid geleidelijk aan vermindert.
De beslissende leeftijd waarop het moeilijker wordt om zwanger te worden is 35 jaar.
Volgens een gezamenlijke peiling van het laboratoire Merck Serono en de Franse vereniging voor gynaecologie en obstetrie (CNGOF) schatten de Fransen de leeftijd waarop het moeilijk wordt om een kind te verwekken met 5 jaar te hoog in (40 in plaats van 35).

2) Ga naar een arts na 6 maanden tot een jaar vruchteloze pogingen


Koppels doen er goed aan om na een jaar van vruchteloze pogingen naar een arts te stappen. Bij antecedenten of gynaecologische problemen is het aan te raden om al na 6 maanden de stap te zetten. Deze aanbeveling geldt ook voor vrouwen van boven de 35 jaar.

We weten nu hoe de natuurlijke vruchtbaarheid met de jaren evolueert, maar hoe groot is de kans op een zwangerschap bij vrouwen die een beroep doen op medisch begeleide voortplanting?
Het slaaggehalte van in-vitrofertilisatie is per poging hoger dan 20% met 37 jaar en 6 tot 8% met 42 jaar (eiceldonatie niet meegerekend).

Slotsom: de vruchtbaarheid daalt aanzienlijk met de jaren - 35 jaar is het kritieke punt. De meeste zwangerschappen treden op in de eerste zes maanden. Als er bij regelmatige seksuele betrekkingen na een jaar nog geen zwangerschap is, gaat u beter naar een arts. Vrouwen boven de 35 jaar doen dat beter al na zes maanden. Dat geldt ook voor het geval er gynaecologische problemen zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 Persdossier van laboratoire Merck Serono en de Franse vereniging voor gynaecologie en obstetrie (CNGOF), 10 maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe maakt men een baby? Alles over vruchtbaarheid! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h39

Van de kinderwens tot het begin van de zwangerschap is de weg soms lang. Dat is te wijten aan het feit dat de vruchtbaarheid van een koppel onderhevig is aan talrijke factoren. Een voorbeeld: de vruchtbaarheid daalt naarmate de leeftijd stijgt. Maar...

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

De leeftijd is een heel belangrijke factor bij onvruchtbaarheid . De vruchtbaarheid daalt namelijk geleidelijk aan met de leeftijd. De kans dat een vrouw bij haar maandelijkse menstruatiecyclus zwanger wordt, is 25% als ze 25 is, 12% als ze 30 is en...

Adviezen voor vrouwen die een zwangerschap plannen Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Vóór de bevruchting zou er een algemene raadpleging moeten plaatsvinden om eventuele problemen op te sporen en de verschillende strategieën om de kansen voor een ongecompliceerde zwangerschap te optimaliseren, te bespreken. Dit zou een ideale gelegen...

Meer artikels