PUBLICITÉ

Welke vissen te kiezen voor een evenwichtig zoetwateraquarium ?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/11/2006 - 00h00
-A +A

Wie een aquarium wil samenstellen heeft een ruime keuze aan siervissen. Hij kan zich dus volledig laten leiden door zijn smaak en voorkeur. Maar niet alle vissen gedijen met elkaar en u zult bij uw keuze rekening moeten houden met het type water, de leefwijze en het karakter van de vissen.

PUB

Voor elk wat wils

Aquariumvissen zijn er in alle vormen en kleuren. Er zijn vissen uit één enkele kleur of verschillende kleuren, er zijn felgekleurde vissen, vissen met een metaalachtige glans en vissen met een iets discreter tenue. U kunt dus naar hartenlust kiezen en een aquarium samenstellen dat harmonieus is en prettig om naar te kijken. Toch zijn er enkele dingen waar u moet op letten! Elke vissoortheeft een specifieke habitat nodig en kan maar met bepaalde andere soorten samenwonen. Voor u uw vissen koopt, moet u dus te weten zien te komen wat hun geografische herkomst is en in welk type water ze gedijen. In de categorie van zoetwatervissen onderscheidt men drie grote groepen: de vissen die in koud water gedijen, in tropisch water of in brak water (een mix van zoet en zout water). Let er ook op dat u niet te veel vissen koopt. Dat zou het evenwicht in uw aquarium verstoren en een opstapeling van organische resten veroorzaken die uw gasten fataal kan worden.

Verschillen in leefwijze en karakter

Veel aquariumvissen leven in groep en verdragen het niet om gescheiden te worden van soortgenoten (barbus, neon, danios). Andere moeten net een solitair bestaan kunnen leiden en leveren gevechten op leven en dood als ze soortgenoten tegenkomen (betta splendens of kempvissen).
Nog andere vissen houden er een vast territorium op na en dulden geen indringers op hun domein (nigros en bepaalde cichliden). Sommige vissen van groot formaat profiteren van hun omvang en eten de allerkleinste op. Wat de voeding betreft, zijn sommige soorten alleseters met een voorkeur voor plantenkost. Die zullen zich prima voelen met industriële droge voeding. Andere soorten zijn dan weer vleeseters (kempvissen , maanvissen...) en moeten kleine levende prooien krijgen (muggenlarven, garnalen, insectenlarven...). U moet die dan regelmatig kopen en in de koelkast bewaren, of u kunt ze ook zelf kweken. Als u daar tegen opziet, koopt u beter geen vissen uit die categorie! De levensverwachting van de vissen ten slotte schommelt tussen minder dan een jaar en twintig jaar, afhankelijk van de soort en de zorgen die ze krijgen. Maar sommige vissen met een relatief korte levensverwachting zijn heel erg vruchtbaar (platys). De opvolging in uw aquarium zal dus geen probleem zijn!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kwik: u mag vis eten! Geüpdatet op 28/03/2011 - 15h28

Vis eten is goed voor de gezondheid, maar we weten ook dat sommige vissen niet te verwaarlozen hoeveelheden kwik bevatten. Kwik is een metaal dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Een recente Amerikaanse studie wijst er echter op dat de voordelen van...

Vissen, konijnen, spinnen, slangen, wat zijn de risico's? Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Gezelschapsdieren kunnen een belangrijke rol spelen op sociaal, affectief en educatief vlak, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen en meer bepaald van verschillende infecties. Als men de risico's kent, dan kan men ze beperken, v...

Meer artikels