PUBLICITÉ

Welke vaccins heeft uw huisdier nodig?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Velen onder ons hebben helaas ooit al een huisdier verloren. De doodsoorzaken zijn enorm uiteenlopend, maar infectieziekten zijn er één van. Vandaar dat u er, zowel voor uw eigen dier als voor die van anderen, goed aan doet om uw viervoeter regelmatig te laten inenten.

PUB

Er bestaat niet zoiets als een universeel vaccinatieschema dat op alle dieren van toepassing is. Het tijdstip van het eerste vaccin, de soorten vaccins en de toedieningsfrequentie moeten aangepast worden aan het dier in kwestie, zijn leefomgeving en zijn leefwijze.

Honden

Hebt u een hond, laat hem dan zeker inenten tegen de ziekte van Carré (de hondenziekte), infectieuze hepatitis, paramyxovirose, parvovirose en leptospirose. In sommige situaties, onder meer als uw hond deelneemt aan wedstrijden of als u hem in een hondenverblijf stopt tijdens uw vakantie, moet u hem ook laten vaccineren tegen kennelhoest. Afhankelijk van de nationale wetgeving moet het dier ook ingeënt worden tegen hondsdolheid (rabiës).Ziehier een klassiek voorbeeld: de eerste vaccins op 9 weken, 3 à 4 weken later te herhalen. Opmerking: voor hondsdolheid omvat de primovaccinatie slechts één injectie die mag worden gegeven vanaf de 12de week. Vervolgens moeten alle vaccins elk jaar opnieuw toegediend worden. Honden die naar bepaalde wereldregio's reizen, moeten nog andere vaccins krijgen, onder meer tegen piroplasmose en de ziekte van Lyme, twee aandoeningen die overgebracht worden door teken.

Katten

Hebt u een kat, dan is het aan te raden ze te laten inenten tegen calicivirose, herpesvirose en panleukopenie (tyfus). Deze vaccins zijn geschikt voor flatkatten die altijd in huis blijven en geen contact hebben met soortgenoten. Katten die meer vrijheid krijgen, moeten ook ingeënt worden tegen feliene leukemie. Net als honden moeten ook katten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid, afhankelijk van de wetgeving in uw verblijfsland en in de reislanden. Het vaccinatieschema is hetzelfde als voor honden: de eerste vaccins op 9 weken, 3 à 4 weken later en nadien elk jaar opnieuw toe te dienen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Adopteer uw hond volledig legaal! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De adoptie van een hond is dikwijls een mooie gebeurtenis die het begin markeert van een lang vriendschapsverhaal. Opdat die adoptie een mooie herinnering zou blijven, is het wel nodig de regels en zijn rechten te kennen zodat alles volgens het boekj...

Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Meer artikels