PUBLICITÉ

Welke melk geef ik mijn baby na één jaar?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 10h02
-A +A

De zogenaamde groeimelk - bedoeld voor kinderen van één jaar en ouder - is niet nuttig in het kader van een evenwichtige voeding.

Dat is toch wat de Europese autoriteiten zeggen.

PUB

Waarvoor dient groeimelk?

           

De ideale voeding voor baby’s is de melk van de moeder.
Als de moeder stopt met de borstvoeding, is koemelk geen geschikt alternatief. Er zitten te veel eiwitten in en te weinig vetten, ijzer, vitamine D en probiotica.

Er bestaat daarom babymelk die weliswaar op basis van koemelk wordt gemaakt, maar wordt bewerkt om zo veel mogelijk op moedermelk te lijken. Die melk kan alleen worden gebruikt, als aanvulling op de borstvoeding, of later ook aanvullend op de vaste voeding.

Vanaf één jaar hebben baby’s geen moedermelk of moedermelk vervangende flessenmelk meer nodig. De meeste ouders schakelen dan over op de zogenaamde groeimelk. Ook groeimelk staat nog dicht bij moedermelk, maar de samenstelling ervan is officieel niet gereglementeerd.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft nu onderzoek gedaan naar dit type van melk en is tot de conclusie gekomen dat ze niet nuttig is in het kader van een evenwichtige voeding.

 

Koemelk volstaat voor kleine kinderen

Volgens de studies die de EFSA heeft uitgevoerd, volstaat koemelk in het kader van de voeding voor kinderen van een jaar. Melk is op die leeftijd normaal maar een van de voedselbronnen die ze opnemen.

Koemelk bevat van bepaalde voedingsstoffen die heel kleine kinderen nodig hebben inderdaad minder grote hoeveelheden (concreet gaat het om ijzer, vitamine D en omega 3).

Maar al die elementen kunnen door andere bronnen worden geleverd:

  • Regelmatige consumptie (in aangepaste porties) van rood vlees en vette vis

  • Gebruik van door kinderartsen aanbevolen voedingssupplementen (vitamine D tot twee jaar)

  • Consumptie van (ontbijt)granen die verrijkt zijn met bepaalde voedingsstoffen en die kinderen van die leeftijd normaal ook eten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 10h02

EFSA Journal 2013;11(10):3408

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De weldaden van borstvoeding Gepubliceerd op 18/10/2012 - 14h48

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar is nog veel meer ... Borstvoeding is bevorderlijk voor het contact van de baby met de huid, de warmte, de reuk en de stem van zijn moeder. Borstvoeding heeft tal van nutritieve, fysiologische en psychologische e...

IJzertekort: een risico na borstvoeding Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Het risico op een tekort aan ijzer bij kleine kindjes is ook in ontwikkelde landen reëel. De periode die volgt op het stopzetten van de borstvoeding is de meest cruciale periode omdat de baby overschakelt van melk met ijzer die makkelijk wordt opgeno...

Welke melk is goed voor mijn baby? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h39

De melk van de moeder heeft natuurlijk de absolute voorkeur. Maar als die om lichamelijke of psychische redenen niet of niet meer beschikbaar is, zal de kinderarts een babymelk voorschrijven. Er bestaan wel heel veel soorten. Hoe moet u in het grote...

Meer artikels