PUBLICITÉ

Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 10h23
-A +A

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? 

Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd,  is de meest voorkomende hartritmestoornis. Maar wat is het precies?

PUB

Normale hartslag: hoe werkt het?

De hartslag regelt de bloedstroom binnen in het hart zodat eerst de linker- en rechtervoorkamer gevuld raken, van daaruit de hartkamers om dan het bloed verder te stuwen door de rest van het lichaam.

De hartslag hangt af van een elektrisch signaal waarvan de startimpuls door de sinusknoop (of knoop van Keith en Flack) wordt gegeven. Die bevindt zich in de rechterboezem.

Door deze impuls trekken de hartboezems samen en wordt het bloed naar de hartkamers gestuwd.

Het elektrisch signaal loopt dan door naar de atrioventriculaire knoop (of Aschoff-Tawaraknoop) die in de hartkamers ligt. Die trekt samen, waardoor  de hartpomp geactiveerd wordt en het bloed naar de longen en de rest van het lichaam stroomt.

 

Wat gebeurt er bij boezemfibrilleren?

Bij boezemfibrilleren is het elektrisch signaal dat uit de hartboezems komt ontregeld (snel en onregelmatig).

Het ritme tussen de hartboezems en de hartkamers raakt verstoord en de functie van de hartpomp verslechtert. Door de onregelmatige samentrekkingen van de hartboezems raken de hartkamers moeilijk gevuld en wordt het bloed niet voortgestuwd zoals het hoort.

Boezemfibrilleren vergroot het risico op een cerebrovasculair accident (CVA) met factor drie.

Deze hartstoornis moet zeker behandeld worden, want door de verstoorde samentrekkingen van het hart kan het bloed blijven staan en kan er zich een bloedprop vormen. Zo’n bloedstolsel kan zich via de bloedsomloop verplaatsen en een slagader in de hersenen verstoppen, met een cerebrovasculair accident als gevolg.

Daarom is een hartonderzoek hier noodzakelijk.

Soms is medische opvolging voldoende. Maar bij ernstig boezemfibrilleren zal de arts medicatie tegen ritmestoornissen voorschrijven - die moet de hartslag weer normaal krijgen - en/of bloedverdunners voorschrijven om het risico op een bloedprop in te perken.

Soms zal de arts beslissen om te opereren om de hartslag te herstellen (pacemaker, verwijdering van de aritmogene zone).

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 10h23

Weber R. et coll., Expert Rev. Cardiovasc. Ther.2010 Oct;8(10):1405-15. XIXe Journées Européennes de la Société française de cardiologie, 7 januari 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ