PUBLICITÉ

Wat zijn de eerste tekenen van een allergie voor mijten?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015 - 15h57
-A +A

De verwarming en het vocht in onze woning stimuleren de vermeerdering van mijten. Die kleine insecten zijn in het westen verantwoordelijk voor 75% van de luchtwegenallergieën.

Maar kent u de eerste tekenen die wijzen op een allergie voor mijten en die u ertoe moeten aanzetten om naar de dokter te gaan? Die kan uw levenskwaliteit helpen verbeteren en voorkomen dat u astma krijgt.

PUB

75% van de luchtwegenallergieën zijn allergieën voor mijten

Mijten zijn onzichtbaar voor het blote oog. Ze zitten in het stof in huis, in het beddengoed, het vasttapijt, de gordijnen of de knuffeldieren van de kinderen en leven van stukjes dode huid, haar, nagels enz. Iemand met een allergie voor mijten is niet allergisch voor het dier zelf, maar wel voor de uitwerpselen en andere afvalstoffen die het achterlaat. Die worden door de lucht verspreid of raken vermengd met het andere stof in huis (pneumoallergenen). Die stoffen lokken een allergische reactie uit in de slijmvliezen van de neus en de bronchiën.

Voor mensen die allergisch zijn voor mijten, is de jacht open. Zorg dat u alles in het werk stelt om de aanwezigheid van mijten tot een minimum te beperken: huis luchten, temperatuur niet te hoog, beddengoed verversen, bed onderhouden, afstoffen, woning goed schoon houden enz. Maar de enige manier om definitief komaf te maken met een allergie voor mijten is de zogenaamde desensibilisatie (het lichaam geleidelijk aan blootstellen aan stijgende dosissen van het allergeen).

 

Hoe manifesteert zich een allergie voor mijten?

De meest voorkomende uiting van een allergie voor mijten is de allergische rinitis met de volgende symptomen:

 • Loopneus met helder neusvocht (rhinorree)
 • Niesbuien
 • Verstopte neus
 • Jeukende neus en/of gehemelte
 • Verlies van de geur
 • Vaak gaat dat gepaard met een allergische conjunctivitis: tranende, rode en prikkende ogen

Deze symptomen zijn erg hinderlijk en kunnen de levenskwaliteit danig aantasten. Dat kan dan weer een impact hebben op het psychische welzijn en het sociale en professionele leven:

 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen (moeilijk inslapen, snurken, slapeloosheid)
 • Prikkelbaarheid en wisselende stemming
 • Concentratieproblemen, met verzuim op school of op het werk
 • Hoofdpijn
 • Uiterlijke tekenen en sociale ongemakken: kringen onder de ogen, snuiven, niezen, irritatie van de huid, bleek zien, eczeem enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 03/12/2012 - 10h38 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/04/2015 - 15h57

www.comite-allergies.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het seizoen van de mijten begint! Gepubliceerd op 10/10/2013 - 15h47

Iedereen denkt dat de zomer het seizoen bij uitstek van de allergieën is. Want de zomer is toch het hooikoortsseizoen... Allergieën voor mijten komen heel veel voor, maar om verschillende redenen ontwikkelen ze zich sterker in de winter. Tekst en uit...

Mijten: wie zijn ze en wat doen ze? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën...

Bent u allergisch voor kakkerlakken? Geüpdatet op 23/10/2013 - 16h56

Een allergie voor kakkerlakken in de echte zin bestaat niet. Net als bij mijten is men niet allergisch voor het dier zelf, maar voor de uitwerpselen en het afval dat het produceert. Die zijn terug te vinden in het stof dat allergielijders binnenkrijg...

Meer artikels