PUBLICITÉ

Waaraan is keelkanker te herkennen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/05/2017 - 15h10
-A +A

Keelkanker wijst op een kwaadaardige tumor in of bij het strottenhoofd, op de stembanden of een ander deel van de keel. Welke zijn de symptomen die ons moeten doen denken aan keelkanker?

PUB

Wat zijn de symptomen van keelkanker?

Keelpijn die gedurende meer dan 14 dagen weerstand biedt aan antibiotica en die gepaard gaat met opgezwollen klieren, moeilijkheden bij het slikken, oorpijn of pijn in de halsstreek, een aanhoudende hoest, een hese stem zijn de symptomen van keelkanker.

Een arts raadplegen

Herkent u deze symptomen, dan moet u zonder langer te wachten een arts raadplegen. Het meest specifieke symptoom van keelkanker is een stemverandering. Deze geldt als een ernstige waarschuwing. Als voorzorgsmaatregel wordt ten zeerste aangeraden om niet te roken wanneer de keel geïrriteerd is of branderig aanvoelt.
 

Hoe wordt keelkanker gediagnosticeerd?

Het klinisch onderzoek van de mond wordt aangevuld met een scan. Als een tumor ontdekt wordt, moet een biopsie bevestigen of het effectief om kanker gaat. Daarna worden andere onderzoeken uitgevoerd om de eigenschappen van de tumor te bepalen (grootte, snelheid van ontwikkeling, metastasen, enz.).
 

Kan men keelkanker voorkomen?

Sommige studies tonen aan dat vitamine A, bètacaroteen en groene thee een preventief effect hebben tegen keelkanker. Globaal gezien, kunnen we aannemen dat de grote lijnen van kankerpreventie ook van toepassing zijn op keelkanker. U vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste aanbevelingen op gebied van kankerpreventie:

  • Eet veel fruit en groenten.
  • Geef de voorkeur aan volle graanproducten en peulvruchten.
  • Gebruik melk, zuivelproducten en kaas met mate.
  • Beperk uw consumptie van vlees en fijne vleeswaren.
  • Wat vetstoffen betreft, beperk u tot de goede vetten en vermijd verzadigde vetten en transvetten, die we voornamelijk aantreffen in producten van dierlijke oorsprong en in industriële voedingsmiddelen.
  • Eet minstens tweemaal per week vis. Vis zorgt voor omega 3-vetzuren, die eveneens een heilzame werking hebben voor de cardiovasculaire gezondheid, alsook ter preventie van de ziekte van Alzheimer.
  • Beperk de consumptie van voedingsmiddelen en dranken die suiker bevatten.
  • Drink geen alcohol.
  • En uiteraard, rook niet!

 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/05/2017 - 15h10

"Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine" (praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Duke Center, uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Orale seks en het papillomavirus Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherm...

Orale seks en keelkanker Geüpdatet op 09/09/2009 - 00h00

Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker bij vrouwen. Maar het virus dat seksueel overdraagbaar is, kan ook verantwoordelijk zijn voor neus-, keel, of oorkanker, zo blijkt nu.

PET-scan tegen scanner Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Bij de opsporing van een tumor blijkt PET-scan (acroniem voor positron-emissietomografie) veel performanter te zijn in vergelijking met alle andere tegenwoordig gebruikte methoden, waaronder de klassieke CT-scan. Het systematisch gebruik ervan zou ee...

Pancreaskanker: hoop voor de toekomst Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Pancreaskanker duikt zelden op voor de leeftijd van vijftig jaar. Op het ogenblik van de diagnose is de patiënt gemiddeld ongeveer zeventig jaar. Omdat de ziekte gepaard gaat met niet erg specifieke symptomen, wordt de diagnose vaak laattijdig gestel...

Meer artikels