PUBLICITÉ

Waaraan herkent men een longembolie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 10h40
-A +A

Een longembolie of pulmonaire embolie is een ernstige complicatie van flebitis. Deze is weinig symptomatisch, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen die kunnen doen vermoeden dat er sprake is van flebitis. Des te meer wanneer die aanwijzingen in verband gebracht kunnen worden met sommige risicofactoren van longembolie.

PUB

Flebitis en het risico op longembolie

Een longembolie is de meest gevreesde complicatie van flebitis of veneuze trombose. Terwijl deze laatste wijst op de vorming van een bloedklonter die een ader verstopt, meestal in de benen (in de kuit), is een embolie het gevolg van het loskomen van die bloedprop die dan in de longslagader terechtkomt. De longslagader verlaat de rechterkant van het hart in de richting van de longen. Met andere woorden: een bloedklonter gevormd in een ader komt los en gaat een van de longvaten verstoppen.

Wat zijn de symptomen van een longembolie?

Het probleem is dat deze obstructie in de long geen specifieke pijn veroorzaakt. Trouwens, de meest frequente symptomen zijn eerder van respiratoire aard (plotse kortademigheid in rusttoestand of na een inspanning), maar ook bloedfluimen en pijn in de borststreek, vooral aan de zijkant, komen voor. En soms ook koorts, hoest, misselijkheid en in sommige gevallen zelfs bewustzijnsverlies. Dergelijke symptomen doen zich nu en dan voor, soms gedurende enkele uren.

Om te weten of er sprake is van een longembolie, volstaan de symptomen dus niet. Vandaar dat het belangrijk is te weten of de persoon in kwestie last heeft van flebitis. Ook het herkennen van sommige risicofactoren is van belang. Het doel is vervolgens een verzorgende of preventieve behandeling op te starten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 10h40

"Ligue française contre la maladie veineuse thromboembolique" (Franse liga tegen de veneuze trombo-embolische ziekte)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ