PUBLICITÉ

Vrouwen en seksueel genot

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Eén ding is zeker: alle vrouwen eisen tegenwoordig hun recht op seksueel genot op. Iedereen praat er ook over en vrouwenbladen komen aan de lopende band recepten aandragen "voor meer genot", zoals Isabelle Yuhel niet geheel onterecht schrijft in haar werk over "vrouwen en hun genot" *. Maar als we verder kijken dan (of kijken naar) genot "als consumptieproduct", hoe zit het dan werkelijk met het genot van vrouwen tijdens de intieme momenten van hun seksualiteit?

PUB

Er is effectief een kloof tussen seksualiteit zoals we erover spreken en seksualiteit zoals we ze beleven. Als we de peilingen bijvoorbeeld mogen geloven, noemt bijna 95% van de koppels zicht heel tevreden over hun seksleven. Maar seksuologen hebben het daarentegen voortdurend over de "seksuele miserie van de koppels"… waarvan één derde helemaal geen seksuele relatie meer zou hebben.

Elk heeft zijn waarheid over zijn eigen genot

Iedereen spreekt wel over genot, maar in werkelijkheid is het net het genot zelf waar het om draait. Waarover gaat het ? Voelen alle vrouwen hetzelfde? Spreken ze allemaal over hetzelfde? "Ordelijk en mooi, rustig luxueus en wellustig? Of wanordelijk en goor? Of…. ? " aldus Isabelle Yuhel, die de intimiteit van de vrouw onderzoekt… En als het een eenduidige definitie is die u zoekt, dan zal u ze van deze journaliste alvast niet krijgen. Want uit haar zoektocht doorheen de getuigenissen van talrijke vrouwen van alle leeftijden besluit Isabelle Yuhel: "Elke vrouw beleeft genot op haar manier (…) genot is een individuele wetenschap, het impliceert het hele wezen door het een onoplosbare vraag te stellen waar het nochtans moet zien uit te raken (…). De onuitputtelijke en eeuwige vraag van genot en plezier (…) Iedereen moet zijn eigen waarheid zien te vinden (…). " Eén ding is zeker: op dit vlak bestaat er geen norm. Yuhel geeft op het einde van haar boek trouwens een advies mee: "Hoed je meer dan wat ook voor de clichés van anderen. "

Genot is geen evidentie, maar een leerproces

Dr. Catherine Solano en dr. Albert Barbaro leggen het in hun boek "Savoir aimer, les secrets du plaisir" (Leren beminnen, de geheimen van het genot)** goed uit: genot in het seksleven krijg je niet zomaar in de schoot geworpen. Het is een leerproces, dat met name een betere kennis van zichzelf en zijn partner veronderstelt. Catherine Solano verduidelijkt in het bijzonder dat "als men zichzelf niet goed kent, men moeilijk zijn eigen verlangens kan formuleren, zich laten gelden". Hoe kan men aan de partner dan vragen om al het gezochte genot te verschaffen, als je zelf niet kan uitdrukken wat je van hem verwacht?Aangezien genot of toegang krijgen tot genot iets is wat je moet leren (en waarschijnlijk al van heel vroeg in de kindertijd, uiteraard zonder enige seksuele connotatie), is het altijd mogelijk beetje bij beetje bij te leren en dus "vooruitgang te boeken" in zijn capaciteit om het genot van de liefde te beleven en te voelen. Het is niet uitzonderlijk dat een vrouw naar veertig of ouder een genot ervaart dat ze voordien nog nooit heeft gevoeld. In plaats van met de jaren te eroderen, heeft het de neiging integendeel intenser te worden. Hoe beter het koppel het met elkaar kan vinden, hoe beter het genot zal zijn.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 01/07/2003 - 00h00 * "Les femmes et leur plaisir", Isabelle Yuhel, uitgeverij J'ai Lu. ** "Savoir aimer, les secrets du plaisir", dr. Catherine Solano, dr. Albert Barbaro, uitgeverij Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liefde: hoe onderscheidt u mannen van vrouwen? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Op straat kunt u uiteraard een man onderscheiden van een vrouw. In de liefde gaat het echter veeleer om gedrag dan om anatomie, en liggen de zaken iets ingewikkelder. Enkele tips om te weten met wie u te doen hebt in het donker!

Alle antwoorden op de vragen over het orgasme Geüpdatet op 21/12/2007 - 00h00

Meer inzicht in het orgasme kan ons helpen om het fenomeen beter te begrijpen en om erover praten. Het stelt ons ook meer op ons gemak om met zijn tweetjes op verkenning te gaan... Na de test "Wat weet u over het orgasme?" vindt u de antwoorden op al...

Genot heeft tijd nodig Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde seksritme. Mannen laten zich leiden door hun driften, raken snel opgewonden en willen even snel klaarkomen. Vrouwen daarentegen willen letterlijk en figuurlijk aftasten en hebben een lang voorspel nodig vóór er...

Seksueel genot bij de man Gepubliceerd op 20/08/2013 - 10h00

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam...

Meer artikels