PUBLICITÉ

Voetzoolwratten: welke tekenen, preventie en behandelingen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2015 - 16h00
-A +A

Wratten  zijn kleine huiduitwassen die worden veroorzaakt door een virus uit de groep van de papillomavirussen.  Voetzoolwratten  is specifiek soort van wratten met heel eigen kenmerken. Ze zijn moeilijk te behandelen, maar vaak verdwijnen voetzoolwratten na verloop van tijd vanzelf.

PUB

Hoe zien voetzoolwratten eruit?

Voetzoolwratten verschijnen - de naam zegt – meestal op de voetzool. Maar ze kunnen ook op de top van de voet of op de tenen opduiken.

Wratten aan de onderkant van de voet zijn platter en bedekt met een laagje eelt. Wratten op de voet of tussen de tenen hebben meer reliëf en zijn vleziger.

  • Voetzoolwratten zijn hard, ze hebben een ruw oppervlak en wel omlijnde randen.
  • Ze zijn grijs of kastanjebruin van kleur en hebben in het midden een klein zwart puntje.
  • Ze bloeden makkelijk. Als de arts de buitenkant van de wrat wegsnijdt of –schraapt, ontstaan er bijvoorbeeld puntbloedinkjes.
  • Sommige voetzoolwratten groeien in groepjes, andere afzonderlijk.
  • Sommige mensen hebben maar één of twee wratten, andere hebben er veel meer, soms wel honderden.

 

Zijn wratten besmettelijk?

Wratten worden overgedragen door virussen (human papillomavirus of HPV). Ze zijn dus besmettelijk en overdraagbaar, al is er wel langdurig en herhaaldelijk contact nodig voor de virus zich kan verspreiden.

Voetzoolwratten verspreiden zich dan ook eerder van de ene lichaamszone naar de andere dan van de ene mens naar de andere. 

Voetzoolwratten kunnen op elke leeftijd verschijnen, maar meestal zijn het kinderen en jonge volwassenen die ze krijgen. Oudere mensen blijven er doorgaans van gespaard.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/08/2012 - 10h08 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2015 - 16h00

Manuel Merck, Editions Larousse. Van Haalen FM et coll. Br J Dermatol 2009 ; 161 : 148-52.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Genitale wratten herkennen, behandelen en voorkomen Gepubliceerd op 04/02/2014 - 13h18

Condylomata acuminata, ook genitale wratten genoemd, worden veroorzaakt door bepaalde vormen van het humane papillomavirus (HPV). Hoewel in de meeste gevallen vrij onschuldig, moeten deze wratten goed behandeld en opgevolgd worden. Ze zijn inderdaad...

Hebt u genitale wratten? Geüpdatet op 03/01/2012 - 14h56

Genitale wratten , ook wel condylomen of ‘vijgwratten’ genoemd, komen vrij vaak voor bij seksueel actieve mensen. Over het algemeen zijn ze goedaardig, maar oncomfortabel en zeer besmettelijk. Daarom moeten ze ook snel behandeld worden.

Meer artikels