PUBLICITÉ

Voetbal: een rampzalige sport

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/05/2014 - 18h14
-A +A

Voetbal wordt vaak als een gewelddadige sport beschouwd die tal van blessures veroorzaakt. Waar ligt hier de lijn tussen mythe en werkelijkheid?

PUB

Is voetbal rampzalig?



In voetbal komen veel blessures voor, maar niet overal in dezelfde mate. 

Een Zweedse studie vergeleek onlangs het blessurepercentage in de verschillende Europese voetbalcompetities. De auteurs stelden daarbij vast dat er harder wordt gevoetbald in Engeland (44 blessures op 1.000 uur spel) dan in Frankrijk (16/10.000). Ze stelden ook een hitparade op van de meest getroffen lichaamsdelen.

Bovenaan staan uiteraard de onderste ledematen:

  • met 12% heupblessures
  • 23% dijblessures
  • 20% knieblessures
  • 12% beenblessures
  • 13% enkelblessures
  • en 6 % voetblessures.

Ze namen echter ook 3% hoofdletsel en 7% rugletsels waar.

Enkele statistieken over de ongelukken bij voetbal

Deze cijfers brengen ons bij een andere studie die in 1998 gepubliceerd werd door het gezaghebbende British Journal of Sports Medicine. De auteurs, Colin Fuller en Richard Hawkins, namen drie seizoenen lang in totaal zo'n 171 wedstrijden op video op uit de vier Engelse voetbaldivisies. Daaruit bleek dat een voetballer statistisch gezien gemiddeld 12,1% risico loopt om zich tijdens een wedstrijd te blesseren.

Het gaat hierbij om een zodanige pijn waardoor de wedstrijd wordt stilgelegd en de voetballer verzorgd moet worden. Sommige geblesseerden gaan weer het veld in, andere moeten noodgedwongen in de kleedkamer blijven. In één op de zes gevallen is de speler één of meer weken buiten strijd.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 13/07/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/05/2014 - 18h14
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ