PUBLICITÉ

Vitamines tegen infarct

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00
-A +A

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct. Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

PUB

Onze voeding bevat vitamines. Er zijn 13 vitaminen die een rol spelen in talloze biochemische reacties in het lichaam. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vitamines geen bron van energie (energie wordt geleverd door snelle en trage suikers); ze zijn wel een bron van vitaliteit, wat niet hetzelfde is. We hebben vitaminen nodig, net zoals enkele druppels olie noodzakelijk zijn om het raderwerk goed te laten draaien. De hoeveelheid vitaminen die we dagelijks nodig hebben, is dan ook zeer klein.

B9 en B12!

Vitamine B12 (cobalamine) en vitamine B9 (foliumzuur) blijken bescherming te bieden tegen vaataccidenten. Een studie die in Ierland door Dr. J. Mac Partlin en medewerkers werd uitgevoerd, toont inderdaad aan dat vitamine B9- en B12-supplementen in de voeding het homocysteïnegehalte verlagen. Homocysteïne is een aminozuur dat het risico van myocardinfarct verhoogt. Met andere woorden, vitamine B12- en B9-supplementen zouden bescherming bieden tegen infarct.Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in België. Waar wachten we dan nog op om die vitamines op te nemen in onze voeding?Zwangere vrouwen krijgen reeds foliumzuursupplementen om misvormingen van de wervelkolom bij de foetus (spina bifida) te voorkomen. Maar normaal volstaat de hoeveelheid foliumzuur in de voeding, ten minste als de voeding evenwichtig is. De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine B12 en B9:

  • Vitamine B12: slachtafval (lever, nieren, hart, hersenen), vlees, eidooier, vis, schaal- en schelpdieren en zuivelproducten.
  • Vitamine B9: groene groenten (spinazie, asperges, groene bonen, enz.), fruit, vooral banaan en kiwi, slachtafval, eieren, de kiemen van granen, aardappelen en alle kazen met een witte korst, zoals camembert en brie.

Evenwichtig

Als we een evenwichtige voeding gebruiken, zullen we geen tekort hebben aan vitamines. Ook werd aangetoond dat een mediterrane voeding, die zeer gevarieerd is wat fruit en groenten betreft, het risico op hart- en vaatziekten significant verlaagt. Het is echter niet steeds eenvoudig de eetgewoonten te veranderen en in landen, zoals Groot-Brittannië, zou de overheid kunnen beslissen het tarwemeel te verrijken met vitamine B12 en foliumzuur. De Verenigde Staten hebben reeds het voortouw genomen: hun granen worden reeds sinds 1998 verrijkt met foliumzuur.En wat met België? Tot dusver werd geen beslissing in die zin genomen, maar dat komt misschien nog.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00 Quinlivan, Lancet 2002; 359: 227-228
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ