PUBLICITÉ

Verstikking bij kinderen: verklein het risico!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/12/2016 - 12h15
-A +A

Verstikking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen als gevolg van ongelukken in huis. De aanleiding zijn vaak voorwerpen, kleine stukken speelgoed en voedsel. Hoe kunt u  dat soort ongelukken voorkomen?

PUB

De grootste boosdoeners

Eerst en vooral zijn er de voorwerpen die geen voedsel zijn, maar die baby’s of zelfs jonge  kinderen door nieuwsgierigheid of per ongeluk in hun mond steken. Daarom wordt alle speelgoed waarin kleine onderdeeltjes zitten afgeraden aan kinderen jonger dan drie jaar. Dat staat ook altijd duidelijk vermeld op de verpakking.

Maar er zijn ook andere types van voorwerpen waar vaak niet aan wordt gedacht. Om te beginnen geldstukken. Die slingeren vaak in huis rond zonder dat de ouders beseffen dat ze een gevaar vormen voor kinderen. Die dingen trekken de aandacht van kinderen, ook al is het geen speelgoed.

Ook voedsel vormt soms een risico op verstikking

Een andere belangrijke categorie van dingen die tot verstikking kan leiden, is natuurlijk voedsel. Gewoonlijk verbieden ouders hun kinderen - terecht - pindanoten en andere harde voedselwaren. Een Britse studie heeft onlangs ook gewezen op het gevaar van druiven. Ook als kinderen ze kunnen kauwen, kunnen ze nog in hun luchtpijp vast komen te zitten. Door de ronde vorm en de gladde pel bestaat het risico dan dat de luchtwegen volledig afgesloten worden en dat de kinderen in de druiven stikken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/12/2016 - 12h15

Lumsden, A. et al., Arch Dis Child doi:10.1136/archdischild-2016-311750

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? D...

Bescherm uw oren en die van uw kinderen! Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h01

Een trommel, een speelauto op batterijen, een nepcomputer of -telefoon die belsignalen maakt... Heel veel speelgoed produceert tegenwoordig geluiden en kleine kinderen zijn er dol op. Maar de ouders beseffen niet altijd dat hun kind door dat soort la...

Meer artikels