PUBLICITÉ

Uw emoties beïnvloeden: het kan...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00
-A +A

U bent verliefd, droevig, woedend, ontroerd,… Uw emoties lijken spontaan op te borrelen. Ze kunnen u verrassen, hinderen en blokkeren, of ze nu bijzonder prettig of uiterst negatief zijn.

PUB

Liefde, droefheid, woede, … : we hebben de indruk geen greep te hebben op dergelijke gevoelens, want ze lijken helemaal vanzelf te ontstaan. Dat klopt echter niet: we kunnen onze emoties weliswaar niet beheersen, maar wel beïnvloeden en sturen. Een verbluffend voorbeeld: Jozef is sinds een paar jaar gescheiden en leert een charmante vrouw kennen. Hij denkt: "Dat is precies de vrouw die ik nodig heb." Toch voelt hij er zich niet speciaal toe aangetrokken en is hij eigenlijk niet verliefd. Vandaar dat hij redeneert: "Ik ga mezelf conditioneren om verliefd te worden. Ik ben ervan overtuigd dat ik met haar zeer gelukkig kan worden." Zo gezegd zo gedaan, en ondertussen is hij er al bijna twintig jaar mee getrouwd en perfect gelukkig met zijn keuze!

Eva daarentegen is weliswaar smoorverliefd op haar partner, maar beslist toch om bij hem weg te gaan de dag dat ze merkt dat hij knoeit op het werk en in louche affaires verwikkeld is. "Ik heb enkele dagen een zeer diepe pijn gevoeld, maar nadien heb ik mezelf tot de orde geroepen: ik wil niet samenleven met een bedrieger, vandaar dat ik besloot hem uit mijn leven te schrappen. En het ging vlugger dan ik gedacht had…"

Verliefdheid is wellicht het gevoel waarop we het minst vat lijken te hebben. En toch is dat onjuist, zoals het ook onjuist is voor andere gevoelens. Als ik stress heb, kan ik bij mezelf nagaan welke activiteiten of gedachten me ontspannen, en die vervolgens uitvoeren of koesteren, om mijn stress te verminderen. Als ik woedend ben, kan ik mijn woede-uitbarsting "analyseren", om ze te temperen. Ziehier het geheim om uw emoties positief te beïnvloeden: er eerst van overtuigd zijn dat het kan en uzelf vervolgens beter leren kennen!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Woede: een verboden emotie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Woede maakt deel uit van het palet van de belangrijkste emoties, net zoals angst, verrassing, plezier, droefheid enz. Er is echter iets bijzonders mee. Wie uitdrukking geeft aan zijn woede, "een driftkikker", wordt vaak veroordeeld en krijgt de vraag...

Constructief omgaan met woede Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

Het is normaal dat u af en toe woede in u voelt opkomen. Er bestaan dan twee manieren om te reageren: ofwel aanvaardt u uw woede en laat u ze de vrije loop, waardoor u agressief en gewelddadig wordt, ofwel aanvaardt u ze niet. U kunt ze dan volledig...

Meer artikels