PUBLICITÉ

Tweelingzwangerschap: welke follow-up?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 10h55
-A +A

Wat een verrassing: u verwacht een kindje, maar dan blijkt dat het er twee zijn!

Het is een bijzonder avontuur dat van bij het begin van de tweelingzwangerschap een aangepaste opvolging vraagt.

PUB

Verschillende soorten tweelingzwangerschappen

De ene tweelingzwangerschap is de andere niet. Er bestaan immers heel wat types. Bij de eerste echografieën zal uw gynaecoloog het profiel van uw zwangerschap bepalen. De opvolging zal dan worden aangepast aan de situatie.

Dichoriale diamniostische zwangerschap

Uw kindjes hebben elk hun eigen vliezen en hun eigen placenta. Voor dit type van zwangerschap - de dichoriale diamniostische zwangerschap – lijkt de follow-up over het algemeen heel sterk op die van een traditionele zwangerschap, toch tot de zevende maand. Bij deze zwangerschappen ontwikkelen de foetussen zich namelijk onafhankelijk van elkaar en is er geen groot risico op wisselwerkingen. Dit type van zwangerschap is goed voor 85 tot 90 % van de tweelingzwangerschappen.

De zogenaamde valse tweelingen (ze komen voort uit twee eicellen die elk door een spermatozoïde zijn bevrucht) vallen systematisch onder dit schema. Ook echte tweelingen - ze komen voort uit dezelfde eicel die zich voor de bevruchting gedeeld heeft -  kunnen ook leiden tot een dichoriale diamniostische zwangerschap. Maar daarnaast bestaan er nog twee andere types:

Monochoriale diamniotische zwangerschap

Echte tweelingen kunnen ook elk hun eigen vliezen hebben en toch in één placenta zitten (monochoriale diamniotische zwangerschap). Deze zwangerschappen zijn bijzonder omdat een van de foetussen soms zijn tweelingbroer- of zusjes kan schaden door de stoffen af te nemen die het nodig heeft voor zijn ontwikkeling. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap zal de follow-up strikter gebeuren en moet de aanstaande moeder om de twee weken naar de gynaecoloog. Via een echografie wordt de ontwikkeling van elke baby dan van nabij gevolgd. 

Monochoriale monoamniotische zwangerschap

Echte tweelingen kunnen in zeldzame gevallen ook de vliezen delen en dus ook placenta (monochoriale monoamniotische zwangerschap). Het risico op afwijkingen tijdens de ontwikkeling is hier iets groter. Deze zwangerschappen moeten dan ook strikt worden opgevolgd vanaf de eerste maanden.

Zwangerschap weegt dubbel zo zwaar

Rugpijn, ongemakken, een verstoorde slaap op moeizame ademhaling: toekomstige moeders die twee kindjes dragen, ondervinden vaak hinder tijdens de zwangerschap door het extra gewicht dat ze moeten torsen en het volume van hun buik.

Ze moeten zich dus nog meer dan andere vrouwen vertroetelen, tijd maken voor zichzelf en de baby’s die op komst zijn, enz.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 24/02/2014 - 10h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 10h55

Met dank aan prof. Patrick Emonts, gynaecoloog in het CHU in Luik.


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tweelingzwangerschap Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Ook al is het aantal tweelingen dankzij medisch begeleide voortplanting de voorbije jaren toegenomen, toch vertegenwoordigen ze slechts ongeveer 3 % van alle geboorten. Deze risicozwangerschap moet bijzonder strikt gevolgd worden…

Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Meer artikels