PUBLICITÉ

Tien vragen over het spiraaltje

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 07/10/2014 - 10h00
-A +A

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt.

Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra-uterien pessarium genoemd, afgekort IUP.

PUB

Wat is het spiraaltje precies?

Het spiraaltje is een klein T-vormig instrumentje dat in de baarmoeder wordt gebracht, vandaar ook zijn andere naam intra-uterien pessarium (IUP).

Er zijn twee soorten: koperen spiraaltjes en hormoonspiraaltjes. De laatste zijn voorzien van een klein reservoir dat continu een progestatief hormoon (levonorgestrel) afgeeft.

Hoe werkt het?

Beide types van instrumentjes maken de zaadcellen inactief, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.

Is het geschikt voor alle vrouwen?

Ja, alle vrouwen kunnen het spiraaltje gebruiken, ook jonge vrouwen en vrouwen die nog geen kinderen hebben en er later willen krijgen.

Hoelang duurt het voor  er weer een normale vruchtbaarheid intreedt?

Als het spiraaltje is weggehaald, is de vrouw in kwestie meteen weer vruchtbaar. U kunt dus al de maand nadat het spiraaltje is weggehaald zwanger worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 09/05/2011 - 16h37 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 07/10/2014 - 10h00

Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (Inpes), choisirsacontraception.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Het spiraaltje: hét voorbehoedmiddel bij uitstek? Geüpdatet op 11/01/2005 - 00h00

Het spiraaltje is een uitstekend voorbehoedmiddel dat helaas te weinig gebruikt wordt omdat er nog altijd een aantal vooroordelen over bestaan. Toch is het een eerstaangewezen methode die voor alle vrouwen geschikt is, ook als ze nog geen kind hebben...

Spiraaltje: de weinig bekende voordelen Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

De ideale contraceptiemethode bestaat niet. Vandaar dat het erop aankomt met kennis van zaken te kiezen. Ziehier enkele nuttige gegevens over het spiraaltje die u misschien een andere kijk zullen geven op dit voorbehoedmiddel.

Meer artikels