PUBLICITÉ

Teelbalkanker: wat u erover moet weten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013 - 10h23
-A +A

Bij teelbalkanker is de enige oplossing het verwijderen van de teelbal, een ingreep die voor veel mannen heel moeilijk ligt.

Maar de overlevingskansen na zo'n ingreep zijn bijna 100%.

Er is bij het grote publiek helaas nog te weinig bekend over de gevolgen van de operatie voor het seksleven en de vruchtbaarheid, en ook over signalen die mogelijk wijzen op kanker.

PUB

Symptomen van een mogelijke teelbalkanker

Zoals bekend worden in de teelballen de spermatozoïden geproduceerd. De teelballen maken het testosteron aan, het mannelijke geslachtshormoon dat instaat voor de zaadcelontwikkeling en de ontwikkeling van de geslachtskenmerken (beharing, spieren, stemwisseling).

Teelbalkanker is een kanker die vooral jongen mannen treft. De ziekte wordt meestal vastgesteld tussen het 20ste en 40ste levensjaar (hoogst zelden bij 50-plussers). Factoren die bevorderend kunnen werken zijn onder meer de teelbal die niet of te laat is ingedaald (cryptorchidie) of een atrofie van een teelbal (infectie, bof, traumatisme...).

De kanker wordt opgespoord door een klinisch onderzoek. Gewoon door palpatie van de teelbal kan de arts een harde of onregelmatige knobbel voelen.

Indien dat het geval is, moet een echografie van de balzak worden uitgevoerd. Daarna volgen bijkomende onderzoeken: een scan, vaak een MRI-scan, en een bloedafname om de tumormerkers te doseren.

Teelbalkanker: best zo snel mogelijk naar de arts

Als een teelbal in volume is toegenomen of er wordt een zwelling waargenomen die bovendien vaak hard en pijnloos is, moet men onmiddellijk naar een uroloog.

Teelbalkanker moet altijd dringend worden behandeld, omdat de weefsels die de teelbal vormen de eigenschap hebben om zich snel te ontwikkelen (embryonaal weefsel).
Als de kankercellen in deze weefsels zitten, zullen ook die zich snel vermeerderen.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 04/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/04/2013 - 10h23

Franse " ligue nationale contre le cancer ".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ