PUBLICITÉ

Teelbalkanker: wat u erover moet weten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013 - 10h23
-A +A

Bij teelbalkanker is de enige oplossing het verwijderen van de teelbal, een ingreep die voor veel mannen heel moeilijk ligt.

Maar de overlevingskansen na zo'n ingreep zijn bijna 100%.

Er is bij het grote publiek helaas nog te weinig bekend over de gevolgen van de operatie voor het seksleven en de vruchtbaarheid, en ook over signalen die mogelijk wijzen op kanker.

PUB

Symptomen van een mogelijke teelbalkanker

Zoals bekend worden in de teelballen de spermatozoïden geproduceerd. De teelballen maken het testosteron aan, het mannelijke geslachtshormoon dat instaat voor de zaadcelontwikkeling en de ontwikkeling van de geslachtskenmerken (beharing, spieren, stemwisseling).

Teelbalkanker is een kanker die vooral jongen mannen treft. De ziekte wordt meestal vastgesteld tussen het 20ste en 40ste levensjaar (hoogst zelden bij 50-plussers). Factoren die bevorderend kunnen werken zijn onder meer de teelbal die niet of te laat is ingedaald (cryptorchidie) of een atrofie van een teelbal (infectie, bof, traumatisme...).

De kanker wordt opgespoord door een klinisch onderzoek. Gewoon door palpatie van de teelbal kan de arts een harde of onregelmatige knobbel voelen.

Indien dat het geval is, moet een echografie van de balzak worden uitgevoerd. Daarna volgen bijkomende onderzoeken: een scan, vaak een MRI-scan, en een bloedafname om de tumormerkers te doseren.

Teelbalkanker: best zo snel mogelijk naar de arts

Als een teelbal in volume is toegenomen of er wordt een zwelling waargenomen die bovendien vaak hard en pijnloos is, moet men onmiddellijk naar een uroloog.

Teelbalkanker moet altijd dringend worden behandeld, omdat de weefsels die de teelbal vormen de eigenschap hebben om zich snel te ontwikkelen (embryonaal weefsel).
Als de kankercellen in deze weefsels zitten, zullen ook die zich snel vermeerderen.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 04/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/04/2013 - 10h23

Franse " ligue nationale contre le cancer ".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teelbalkanker Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Teelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep i...

Teelbalkanker: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 09/03/2016 - 10h59

Teelbal- of zaadbalkanker komt relatief weinig voor, maar het is wel de meest voorkomende kanker bij jongvolwassen mannen (tussen 15 en 35 jaar). In bijna 95 % van de gevallen is hij te genezen. Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter natu...

Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden....

95% kans op genezing bij teelbalkanker Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Teelbaltumoren groeien snel, maar ze reageren heel goed op de bestaande therapieën. Zo'n 95% van de patiënten geneest dan ook, op voorwaarde dat de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en dat de behandeling snel wordt opgestart. De therapie zelf is we...

Meer artikels