PUBLICITÉ

Tai chi helpt bij fibromyalgie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 11h22
-A +A

Tai chi is een bewegingsleer die meditatie combineert met trage bewegingen. Beoefening van deze leer vermindert de klachten van mensen met fibromyalgie. Fibromyalgiepatiënten die aan tai chi doen, hebben vooral minder pijn en een betere levenskwaliteit.

PUB

Fibromyalgie: combinatie van pijn en vermoeidheid...

Er bestaat geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. Dit complexe syndroom wordt gekenmerkt door musculoskeletale pijn (spierstijfheid en pijn over het hele lichaam) die gepaard gaat met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. De behandeling van de aandoening gebeurt dan ook op diverse fronten tegelijk. Ze bestaat uit de inname van pijnstillers, aangevuld met cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging.

Op dat laatste vlak geeft tai chi zeer goede resultaten. Tai chi bestaat uit het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling en relaxatie, en dat maakt deze bewegingsleer net zo interessant. Ze werkt namelijk niet alleen in op het lichaam, maar ook op de emoties en het gedrag.

Veel van de beoefenaars van tai chi zijn dan ook mensen met fibromyalgie, met musculoskeletale problemen en met reumatische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde poliartritis.

Tai chi en fibromyalgie: minder pijn en betere levenskwaliteit

Om de reële effecten van tai chi bij fibromyalgiepatiënten na te gaan werd een kleinschalig experiment met een honderdtal patiënten opgezet. De helft van de patiënten kreeg twee keer per week een uur tai-chiles en dat drie maanden lang, de andere helft deed 20 minuten rek- en strekoefeningen, ook in hetzelfde ritme.

Na afloop van het experiment was de verbetering van de levenskwaliteit en van het fysieke en mentale welbevinden opvallend groter bij de groep die tai chi had gevolgd dan bij de controlegroep, de groep dus die aan stretching had gedaan. De goede resultaten doen de vraag rijzen of tai chi niet moet worden geïntegreerd in de behandeling van dit pijnlijke syndroom.

Uit een soortgelijke studie die gelijktijdig werd gepubliceerd blijkt dat tai chi niet alleen bij mensen met fibromyalgie de pijn verzacht en het algemene welbevinden verbetert, maar ook bij mensen met artritis (reumatoïde poliartritis, artrose...). De beoefenaars van tai chi hadden minder pijn, ze hadden minder last van stramme gewrichten en ze voelden zich ook minder moe dan de patiënten die hun gebruikelijke behandeling voortzetten.

Goed om te weten: mensen met een sterk verminderde mobiliteit kunnen tai chi ook al zittend beoefenen en ondervinden er dezelfde positieve effecten van.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/12/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/05/2013 - 11h22

Chenchen Wang et coll., New England Journal of Medicine, pp743-54, 19 augustus 2010 ; Callahan L. et coll. (University of North Carolina School of Medicine), Voordracht op het jaarlijkse wetenschappelijke congres van het American College of Rheumatology, Atlanta, Verenigde Staten, 8 november 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tai Chi helpt bij artrose van de knie Geüpdatet op 07/12/2009 - 00h00

Wat aan te vangen bij lokale artrose in de knie? De klassieke remedie zijn pijnstillers en stretchoefeningen! Maar hebt u er al eens aan gedacht om een paar keer per week Tai Chi te volgen om de artrose in uw knie te verbeteren?

Fibromyalgielijders in beeld Gepubliceerd op 03/02/2017 - 16h17

Wat is het profiel van mensen die lijden aan fibromyalgie ? Welke pijnklachten hebben ze en welke impact heeft de ziekte op hun dagelijkse functioneren? Een Franse enquête laat zien wat fibromyalgie in het echte leven betekent.

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Meer artikels