PUBLICITÉ

Striemen: ken ze om ze beter te bestrijden!

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 01/02/2017 - 17h03
-A +A

Striemen hebben geen enkele impact op de gezondheid. Toch worden ze vaak als onesthetisch ervaren en kunnen ze het leven van heel wat vrouwen (en van sommige mannen) danig vergallen! Zijn deze strepen te voorkomen? En kunnen we ze ook weer kwijtraken?

PUB

Wat zijn striemen?

Striemen zijn het gevolg van beschadiging van de derma of lederhuid door het extreem uitrekken van de huid. De beschadiging veroorzaakt daarna een lijnvormig litteken aan het huidoppervlak. Dat litteken noemen we een striem. “Door het slecht functioneren van de fibroblasten - de cellen die het collageen en de elastine aanmaken - breken de diepgelegen elastische vezels van de lederhuid. Dat leidt tot littekens in de lederhuid, met in tweede instantie atrofie van de opperhuid. Er vormen zich dan lijnvorminge striae of strepen aan het huidoppervlak“, legt dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Erasmusziekenhuis en het Brussels Skin Center, uit. In het begin zijn de striemen paarsachtig van kleur, maar geleidelijk aan worden ze parelmoerwit. Vrouwen krijgen ze meestal in de buikzone, op de heupen, onder de borsten, op de billen en op de achterkant van de benen (dijen en knieën). Bij mannen verschijnen ze vooral op de onderrug en op de dijen.

Hormonale en fysieke oorzaken

Erfelijkheid speelt onmiskenbaar een rol in de ontwikkeling van striemen: sommige huidtypes zijn er van nature gevoeliger voor. Het hormonale klimaat is trouwens een beslissende factor; zo leiden periodes van hevige hormonale veranderingen, zoals de puberteit en de zwangerschap, makkelijker tot de vorming van striemen. De reden zou een hogere productie van cortisol zijn. “Tijdens de zwangerschap stijgt de productie van cortisol, waardoor de collageenproductie stokt en de huid minder elastisch wordt.” Ook patiënten die langdurig gebruikmaken van krachtige cortisonebereidingen of  patiënten die langdurig oraal in te nemen corticoïden voorgeschreven krijgen, kunnen huidstriemen ontwikkelen. Plotselinge en snelle gewichtstoename of plotseling en snel gewichtsverlies is nog een andere oorzaak.

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 01/02/2017 - 17h03

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Brussels Skin Center.

1. Young GL. Creams for preventing stretch marks in pregnancy, Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000066.

2. Rangel O, et al. Topical tretinoin 0.1% for pregnancyrelated abdominal striae: an open-label, multicenter, prospective study. Advances In Therapy 2001;18(4):181-186

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ