PUBLICITÉ

Sport en de bijhorende letsels: 10 nuttige weetjes

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/08/2015 - 23h51
-A +A

Sporters, door een betere kennis van sportblessures, helpt u ze te voorkomen.

Op uw plaatsen, klaar, ...

PUB

1. Spierpijn wordt veroorzaakt door microletsels aan de spierweefsels

Lange tijd werd onterecht gedacht dat spierpijn werd veroorzaakt door een verzuring van de spieren. Maar eigenlijk wordt deze pijn veroorzaakt door microletsels aan de spierweefsels die door de toegenomen inspanningen worden veroorzaakt. Dergelijke spierpijnen kunnen ook te wijten zijn aan een virale infectie of de inname van bepaalde geneesmiddelen.

2. Diuretica kunnen krampen veroorzaken

Juist. Diuretica stimuleren namelijk de eliminatie van calcium in de urine. Dit calcium is echter nodig voor een goede werking van de spieren. We merken op dat diuretica op de lijst van tijdens en buiten de competitie verboden middelen staat.

3. Als u vaak deelneemt aan loopwedstrijden is het beter het gebruik van antibiotica van de familie van de quinolonen te mijden

Antibiotica van de familie van de quinolonen zijn soms verantwoordelijk voor spierpijn, krampen of tendinitis.

4. Een luxatie is niet hetzelfde als een verrekking van een ligament, maar een ontwrichting van een ledemaat

Een luxatie is vaak vrij spectaculair omdat de vervorming vanaf de buitenkant zeer zichtbaar is. Dit ongeval gaat soms gepaard met een breuk, maar houdt altijd een verzwikking in (waarbij de ligamenten en het gewrichtskapsel beschadigd zijn). De pijn is uiterst acuut en er treedt onmiddellijk een zwelling op. De meest voorkomende luxatie is die van de schouder.

5. Quinine, een middel tegen malaria, wordt ook gebruikt in de behandeling van krampen

In hoge doses is quinine aangewezen in de behandeling van malaria. In lage doses kan het middel gebruikt worden als secundaire behandeling van spierkrampen. Dit middel is enkel op voorschrift verkrijgbaar omdat het heel uitzonderlijk ernstige allergische reacties kan veroorzaken.

6. We moeten altijd vermijden verschillende ontsmettingsmiddelen te gebruiken voor de verzorging van een wonde

Ze kunnen immers elkaars werking opheffen of in bepaalde gevolgen een combinatie vormen die irriterend werkt. Ook goed om te weten is dat bepaalde ontsmettingsmiddelen hun doeltreffendheid verliezen in aanwezigheid van zeep. Daarom moet u de wonde altijd zeer goed spoelen nadat u ze zorgvuldig heeft gewassen met water en zeep.

7. Om een kramp te laten overgaan, moet u de spieren stretchen

En wel zo snel mogelijk.

8. Geneesmiddelen ter bestrijding van een te hoog cholesterolgehalte kunnen spierpijn veroorzaken.

Daarom moeten mensen die deze geneesmiddelen nemen (fibraten of statines) hun arts waarschuwen als ze abnormale spierpijnen ervaren. Een dosering van de CPK's, spierenzymen, kan de verantwoordelijkheid van de behandeling uitwijzen en dus ook tot het besluit leiden of ze al dan niet wordt voortgezet.

9. Het aanbrengen van koude op een kwetsuur is bedoeld om oedeem te beperken.

Door cryotherapie kan men de zwelling (oedeem) na een spiertrauma (verrekking, scheur, peesverrekking, blauwe plek) of gewrichtstrauma (verzwikking, luxatie) beperken. De doeltreffendheid is te danken aan het feit dat koude een vernauwing van de bloedvaten, een afname van de pijn door een vertraging van de zenuwgeleiding en een daling van de celactiviteit van de gekoelde zones veroorzaakt. Al deze effecten dragen bij tot de preventie van ontstekingen en dus van de zwelling.

10. Het is vaak aanbevolen om talkpoeder in de schoenen strooien.

Het is aanbevolen talkpoeder in de kousen, schoenen of op de handen te doen om vocht en wrijving en dus blaren te voorkomen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/08/2015 - 23h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ