PUBLICITÉ

Slapen of bijkomen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00
-A +A

Er komt beetje bij beetje meer duidelijkheid over het verband tussen de slaap en het lichaamsgewicht. De mechanismen werden nog niet blootgelegd, maar het is wel duidelijk dat een tekort aan slaap het risico op overgewicht, en zelfs obesitas doet stijgen. Wij geven alvast een aantal tips voor adolescenten om hen te helpen om langer te slapen en de kwaliteit van hun broodnodige slaap te verhogen.

PUB

Hoe minder slaap, hoe meer lichaamsgewicht

De personen die het minst slapen, zijn ook de personen die de grootste neiging hebben om bij te komen. Er zijn heel wat studies die op dat verband wijzen. De twee meest recente onderzoeken werden uitgevoerd bij respectievelijk volwassenen en kinderen. Bij de eerste studie (1) werden meer dan 68.000 Amerikaanse vrouwen gevolgd gedurende 16 jaar. De vergelijking tussen vrouwen die weinig sliepen (minder dan vijf uren per nacht) en vrouwen die goed sliepen (zeven uur of meer) toont aan dat de eerste groep een verhoogd risico had, meer bepaald 32%, op een gewichtstoename van 15 kg op zestien jaar tijd. Dat verband wordt niet beïnvloed door lichaamsbeweging en ook niet door de voeding, zo blijkt.

De tweede studie (2) toont aan dat het verschijnsel zich ook voordoet bij kinderen en adolescenten én dat weinig slaap bij kleine kindjes een factor is die de kans op obesitas in een later leven voorspelt: een tekort aan slaap op de leeftijd van twee à drie jaar wijst op overgewicht op de leeftijd van zeven jaar.

De slaapduur in de kindertijd bepaalt het toekomstige lichaamsgewicht

De manier waarop de slaap het lichaamsgewicht beïnvloedt, is nog niet gekend, maar onderzoekers lijken het eens te zijn over een hormonale verklaring: van bepaalde hormonen stijgt de productie wanneer men slaapt. Een tekort aan slaap kan het metabolisme beïnvloeden en zich vertalen in een gewichtstoename, onafhankelijk van het feit of men al dan niet veel eet en beweegt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00 Voedingsinformatiecentrum (NICE), Nutrinews nr 174, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waar dient de slaap voor? Geüpdatet op 06/11/2015 - 12h07

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot e...

Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap vo...

Slapen of zwaarder worden Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Slaap is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen, maar ook voor de rest van ons lichaam. Het wordt steeds duidelijker dat er een link bestaat tussen een gebrek aan slaap en zwaarlijvigheid, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Goed...

Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Meer artikels