PUBLICITÉ

Senioren nemen het vliegtuig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00
-A +A

Zin om andere horizonten te ontdekken? Alles is mogelijk, ook als u al wat op leeftijd bent. Laat u wel eerst door uw arts onderzoeken. Hier volgen enkele nuttige raadgevingen.

PUB

Vooraleer naar de luchthaven te vertrekken

Als u een lijstje aan het maken bent met de zaken die u zeker niet mag vergeten (paspoort, vliegtuigtickets, badpak, fototoestel, enz.), hebt u normaal reeds met uw arts gesproken over uw projecten. Uw arts heeft u onderzocht, heeft u een voldoende hoeveelheid van uw gebruikelijke geneesmiddelen voorgeschreven opdat u niet zonder zou vallen en heeft u een behandeling of speciale adviezen gegeven afhankelijk van uw gezondheidstoestand en/of de plaats van bestemming. U weet tot welke hoogte u mag gaan in de bergen, u weet welk gezondheidsrisico u loopt in bepaalde landen (bijv. preventie van malaria), kortom, u bent klaar voor het avontuur... Zorg voor geschikte kledij, draag eventueel steunkousen als uw arts die heeft voorgeschreven; in het vliegtuig mag u zeker geen te spannende kledij (jeans) en gordel dragen.

In het vliegtuig

Ook als u perfect gezond bent, moet u bepaalde reflexen verwerven.

  • Ga om de twee uur enkele minuten wandelen, zeker als de vlucht langer duurt dan 6 uur.
  • Buig en strek uw voeten regelmatig als u zit.
  • Neem steunkousen die niet te veel spannen (klasse I, d.w.z. met een druk van 10 tot 15 mmHg).
  • Drink vaak om uitdroging tegen te gaan (water of niet-alcoholhoudende dranken, minstens 1 liter om de 4 uur tenzij andersluidend advies van uw arts).
  • Probeer geen slaapmiddelen te nemen, zoniet zou u de veiligheidsinstructies minder goed kunnen naleven. Maar als u vreest dat u problemen zal hebben met het tijdsverschil, kunnen sommige slaapmiddelen nuttig zijn. Maar opgelet, hoogstens 3 dagen na de aankomst.
  • Neem uw geneesmiddelen op de normale tijdstippen in. Als de reis niet te lang duurt (4-5 dagen), houdt u zich het best aan het Belgische uur. Als het verblijf langer duurt, zal de arts u zo nodig een progressief reorganisatieprogramma voorstellen.
Lange reizen met het vliegtuig (maar ook met de wagen) kunnen flebitis in de hand werken. Een flebitis wordt soms verwikkeld met een zeer gevreesde longembolie. Personen die reeds aan veneuze insufficiëntie lijden of bepaalde risicofactoren vertonen, moeten de aanbevelingen van hun arts naleven:
klasse-II-steunkousen (15 tot 20 mmHg) dragen, aspirine in lage dosis of een injectie van een anticoagulans voor het vertrek.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00 Dr. Stéphanie Lehmann Panorama du Médecin, 23 mei 2002. 4849: 27.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ