PUBLICITÉ

Schildklierknobbeltjes: laten verwijderen of niet?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 22/03/2011 - 10h18
-A +A

Schildklierknobbeltjes komen heel veel voor, maar ze veroorzaken niet altijd symptomen. Soms worden ze toevallig ontdekt. In dat geval vragen ze de nodige aandacht en moet er beslist worden of de schildklier operatief weggenomen moet worden of gewoon goed in het oog gehouden moet worden. Wat moet u erover weten?

PUB

Eén of meerdere knobbels?

Er kunnen één of meerdere knobbeltjes op een van de twee kwabben van de schildklier of op de hele schildklier voorkomen. Deze schildklierknobbeltjes kunnen verschillen van grootte, maar ook van aard. Het kan gaan om met vocht gevulde cystes of om volle, zogeheten warme of koude knobbeltjes. Ze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Als er in de schildklier veel knobbeltjes zitten, spreekt men van een multinodulaire goiter. Een echografie van de schildklier is de beste manier om het aantal, de omvang en de plaats van de knobbels te bepalen.

 

Warme of koude knobbeltjes?

Een warme knobbel verschilt van een koude knobbel door zijn vermogen om jodium op te nemen. Dat onderscheid kan enkel worden vastgesteld met een scintigrafie. Bij dit onderzoek wordt nagegaan hoeveel radioactiviteit de schildklier afscheidt na een intraveneuze injectie van radioactief jodium. Als de knobbel veel radioactief jodium opneemt, spreekt men dus van een warme knobbel. In het andere geval gaat het om een koude knobbel. Warme knobbels gaan vaak gepaard met een te hoge afscheiding van schildklierhormonen in het bloed (dat kan worden bevestigd door een meting van de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed). Deze knobbels zijn vaak hinderlijk bij een te hoge hormoonproductie, maar ze zijn zelden kwaadaardig. Koude knobbels zijn vaker kwaadaardig (in zo’n 10% van de gevallen).

 

Initialement publié par Dr Renaud Guichard le 22/03/2011 - 10h17 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 22/03/2011 - 10h18

Chirurgie du corps thyroïdien. Blondeau Hiltgen, Masson, Abregés. Cancer medullaire de la thyroïde. Guilana, Calmettes, Uitg. INSERM, Sciences Appliquées. Les problèmes de thyroïde. Dr Toft ANtony, Uitg. Marabout, Guide de médecine familiale.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mamy

hoi,

Ik heb aan een rand van de vleugels, aan de basis van de keel, links en rechts, kleine bobbeltjes. Soms jeukt het. Het zijn meerdere en blijken wit te zijn.

Nu merk ik ook dat op de andere vleugel ze zijn er ook ,maar minder. ik voel die hele klein puntjes met mijn vinger. Dat is te zien op mijn huid. Zou dat kunnen in verband zijn met mijn schildklier ?

Ik vind wel jammer dat we kunnen niet foto's zien van de diverse knobbels of knobbeltjes.
gr. mevr. Therry

PUBLICITÉ
Lees ook
Schildklierknobbeltjes: warm of koud? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 16h15

De helft van de vrouwen ouder dan 50 zou schildkliernoduli hebben, een soort knobbeltjes in de schildklier. Deze knobbeltjes zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Vandaar het belang om ze te onderscheiden en in het oog te houden...

Meer artikels