PUBLICITÉ

Rugpijn: vier tips van de kinesist

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h25
-A +A

Zeven op de tien Belgen hebben vaak of regelmatig rugpijn. Het is dan niet alleen zaak om de pijn efficiënt te verlichten, maar ook - en vooral - om te voorkomen dat de rugpijn chronisch wordt en u dus bijna continu met rugpijn rondloopt. De kinesist is daarvoor de best geplaatste professional.

PUB

Tips om chronische rugpijn te voorkomen

Volgens sommige studies kampt meer dan 80% van de Belgen op een bepaald moment in zijn leven met rugpijn. De belangrijkste oorzaken hebben rechtstreeks te maken met onze manier van leven. Slechte houdingen of posities, stress en overgewicht zijn de grootste boosdoeners. Rugpijn heeft een belangrijke impact op het dagelijks functioneren, ook op het beroepsleven. Af en toe rugpijn hebben is problematisch; chronische pijn is een nog veel groter probleem. Het is op die overgang naar chronische pijn dat de aanpak in eerste instantie moet worden gefocust.

Rug- en buikspieren versterken voorkomt rugpijn

Uw spieren geven uw rug steun en stabiliteit. Let er bij de spieroefeningen wel op dat u naar een evenwicht streeft tussen uw buik- en rugspieren. Als u bijvoorbeeld te veel buikspieren ontwikkelt, zal uw romp lichtjes (bijna onzichtbaar) naar voren gaan buigen en dat is al genoeg om op termijn houding gerelateerde pijnklachten te krijgen. De bedoeling van de oefeningen is dat u zich mooi recht houdt - bijna loodrecht - om geen spanningen in uw lichaam op te wekken.

Doe een sport die u leuk vindt

Heel regelmatig aan sport doen is belangrijk. Kies dus zeker een sport die u graag doet en niet een sport die zogezegd goed is voor de ­rug. Natuurlijk zijn er bepaalde sporten die u beter niet doet als u een zwakke rug hebt (moto trial, parachutespringen, enz.). Ga bij de keuze gewoon voort op uw gezond verstand. Vraag een gezondheidsprofessional dan naar tips op uw maat om er zeker van te zijn dat u bij het sporten de juiste bewegingen voor uw rug aanneemt en dat u ook de spieren versterkt die nodig zijn om een zo harmonieus mogelijk spierstelsel op te bouwen. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h25

Enquête Opinionway / Vexim (micro-chirurgie du dos). SOS mal au dos, http://www.sos-mal-au-dos.com. Fédération française des masseurs kinésithérapeutes (FFMK).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ