PUBLICITÉ

Radioactieve patiënten en luchthavenperikelen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 12/09/2006 - 00h00
-A +A

Ten gevolge van een specifieke behandeling of een bepaald onderzoek kunnen patiënten 'radioactief' worden en dat gedurende een paar dagen lang blijven. Dat kan voor problemen zorgen in bepaalde luchthavens en meer bepaald bij veiligheidscontroles.

PUB

Radiotherapie en medische beeldvorming kunnen patiënten radioactief maken

Het gebruik van radioactieve producten in de geneeskunde is niet uitzonderlijk.
Radiotherapie kan nodig zijn bij de behandeling van kanker, schildklieraandoeningen of gewoonweg bij bepaalde medische onderzoeken.

Die toepassingen brengen de gezondheid niet in gevaar, maar het is een feit dat de radioactiviteit niet meteen verdwijnt. Al naargelang de isotoop en de gebruikte dosis, duurt het verschillende dagen tot een maand vooraleer het organisme zich ervan ontdoet.

Maar sommige vlieghavens zijn uitgerust met detectiepoorten die ook radioactiviteit opsporen. Dat is het geval in bepaalde luchthavens in Noord-Amerika, en er komen er steeds meer. Ook Frankrijk overweegt de installatie van dergelijke veiligheidsapparatuur.

De radioactiviteit verdwijnt niet meteen uit het lichaam

Patiënten die behandeld werden met radioactieve isotopen kunnen het alarm activeren van detectiepoorten, met alle onaangename gevolgen vandien.

Vorige zomer kon u hier het verhaal lezen van een piloot die dagenlang ondervraagd werd door de veiligheidsdienst op de luchthaven van Moskou nadat hij het alarmsignaal van de detectiepoorten in werking had gezet. Hij had gewoon een cardiologisch onderzoek gehad waarbij thallium was ingespoten, een radioactieve molecule die vaak gebruikt wordt om het hart te onderzoeken. Het lichaam heeft ongeveer dertig dagen nodig om dat product helemaal af te breken.

In een recente publicatie vermeldt Dr Gangopadyay een ander voorbeeld, dat van een man die behandeld werd voor een schildklieraandoening en die bij een reis door de Verenigde Staten aangehouden werd, gefouilleerd, ondervraagd, besnuffeld door honden en zo meer, nadat hij het alarm in werking had gezet dat radioactiviteit opspoorde. Hij kon met een medisch getuigschrift aantonen dat hij enkele weken eerder radioactieve isotopen kreeg toegediend.

Elk jaar krijgen duizenden mensen dergelijke radioactieve isotopen. Ze moeten weten dat ze een specifiek attest bij zich moeten dragen om problemen te vermijden.
De beschreven situaties zullen zich in de toekomst nog vaker voordoen. Maar het aantal valse alarmen en het risico op vervalste certificaten zal ook stijgen en dat zorgt op zijn beurt dan weer voor meer veiligheidsproblemen...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 12/09/2006 - 00h00 Gangopadyay R.R. et coll., BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):293-4 ; Cuthbertson D.J. et coll., BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):271-2 ; Lancet, 2005, Underwood R. et al.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als uw kat een dagje ouder wordt Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Dankzij uw goede zorgen kan uw kat jarenlang uw trouwe gezel zijn. Boven de tien jaar wordt hij echter als "senior" beschouwd en kan hij typische ouderdomsziekten krijgen zoals hyperthyreoïdie.

Kernongevallen: denk aan jodium! Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Naar aanleiding van enkele recente (valse) alarmen in ons land, willen we er toch aan herinneren dat de schildklier moet worden beschermd bij een kernongeval. Na het kernongeval van Tsjernobyl hebben de vorsers de langetermijngevolgen nog beter kunne...

Meer artikels