PUBLICITÉ

Progressieve glazen  en presbyopie: vraag en antwoord

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h33
-A +A

Wie last krijgt van presbyopie of ouderdomsverziendheid, moet daarmee rekening houden bij alles wat hij doet. Autorijden, sporten of het gebruik van pc- en andere schermen: het vraagt allemaal een aanpassing van de ogen. Onze expert dr. Olivier Laplace beantwoordt de vragen die u rechtstreeks op e-gezondheid hebt gesteld.

PUB

Presbyopie, autorijden en sporten

1- Als ik ‘s nachts met de wagen rijd, worden mijn ogen snel moe. Ik heb presbyopie, maar ­rijden heeft toch te maken met het zien van veraf? Is dat normaal?

Dr. Laplace: “Als u op het moment dat de presbyopie zich manifesteert al lichtjes hypermetroop, verziend dus, was zonder daar evenwel hinder van te ondervinden, zal uw zicht van ver met het ouder worden geleidelijk aan afnemen. Veel mensen krijgen als ze ouder worden als ze ‘s nachts autorijden last van verblinding als ze last beginnen te krijgen van hypermetropie. Die hinder wordt nog versterkt door de lichten van de tegenliggers die vaak slecht afgesteld zijn. Maar niet alleen bij hypermetropie treedt er een lichte achteruitgang van het zicht van veraf op: sommige mensen kunnen ook lichte nachtelijke myopie of bijziendheid krijgen omdat de pupillen in het donker wijder worden.”

2 - Is het comfortabel autorijden met progressieve glazen of moet ik glazen alleen voor veraf zien kiezen? Ik ben hypermetroop en heb net te horen gekregen dat ik  ook presbyopie heb. 

Dr. Laplace: “Progressieve glazen zijn geen contra-indicatie voor het besturen van een wagen, maar sommige mensen hebben liever een bril die uitsluitend bestemd is voor veraf zien als ze autorijden. U hebt dus de keuze!”

Nog een weetje: bij het gebruik van progressieve glazen zien autobestuurders met presbyopie beter in de achteruitkijkspiegels. Die bevinden zich namelijk in het intermediair gezichtsveld (60 cm).

#E#Ga regelmatig op controle bij de oogarts en profiteer ook van de kennis en het persoonlijk advies van uw opticien. Zo draagt u optimaal zorg voor uw ogen.

3 – Kan ik een bril dragen als ik aan sport doe en zowel problemen met veraf zien als met het zicht van dichtbij heb? Ik ben bang dat progressieve glazen niet geschikt zijn voor het beoefenen van sport.

Dr. Laplace: “Progressieve glazen kunnen wel degelijk worden gebruikt om te sporten. Er bestaan aangepaste glazen die het gezichtsveld van ver, het gezichtsveld van het intermediair zicht en het gezichtsveld dichtbij aanpassen en zo een beter comfort geven. Maar het hangt er natuurlijk van af welke sport u beoefent: sommige risicosporten (gevechtssporten of watersporten) lenen zich niet voor progressieve glazen. In dat geval zal de oogarts mogelijk voor een alternatief kiezen en lenzen of een operatie aanbevelen.”

Presbyopie en schermen

Presbyopie hebben en met de vele schermen omgaan die deel uitmaken van ons dagelijks leven is soms een heikele oefening. Wat is het ideale type glazen voor computerwerk voor factoren als de afstand tussen de ogen en het scherm of het blauwe licht dat de ogen vermoeit?

3 – Wat is het meest aangewezen voor computerwerk: progressieve glazen of glazen enkel om dichtbij te zien? Ik heb nog nooit progressieve glazen gebruikt.

Dr. Laplace: “Er bestaan zogenaamde degressieve glazen, ook wel bureauglazen genoemd. Ze zijn - zoals de naam zegt - geknipt voor computergebruikers omdat ze een scherp zicht bieden op korte en op middellange afstand, dat is tot twee meter. Het is een zachte manier om daarna de overgang te maken naar progressieve glazen.”

Dit zijn onze tips:

  • zorg dat uw scherm op ooghoogte staat (en u uw hoofd dus niet omhoog of omlaag moet kantelen)
  • laat 60 cm afstand tussen uw ogen en uw scherm
  • las om het uur een rustpauze van vijf minuten in voor uw ogen, waarbij u dus niet op het scherm kijkt.

4 – Ik draag een bril om naar de televisie te kijken en om op mijn pc te werken. Na een uur heb ik hoofdpijn. Hoe is dat ongemak te verklaren? 

Dr. Laplace: “U zou dat probleem niet mogen hebben. Als u hoofdpijn krijgt, moet u eerst en vooral nagaan of uw glazen juist gecentreerd zijn en of uw montuur niet moet worden aangepast. Misschien kunt u met het brilvoorschrift ook een onderzoek bij de orthoptist laten voorschrijven om na te gaan of er geen probleem met de convergentie en de divergentie is.”

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h33
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ