PUBLICITÉ

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00
-A +A

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een parkinsonpatiënt, in cultuur gebracht en daarna geïmplanteerd in aangetaste zones van de hersenen, wat resulteert in een nagenoeg volledig herstel van de motorische vermogens.

PUB

We hebben het reeds gehad over het nut van stamcellen bij de ziekte van Parkinson.Ter herinnering, de ziekte van Parkinson is, zoals de ziekte van Alzheimer, een neurodegeneratieve aandoening waarbij neuronen afsterven. De aangetaste neuronen scheiden geen dopamine meer af. Dopamine is een neurotransmitter, een scheikundige boodschapper die zorgt voor de communicatie tussen neuronen. Dat leidt tot de typische motorische stoornissen (tremor, stijfheid [rigiditeit] en trage bewegingen).Momenteel worden proeven gedaan met celtherapie om de aangetaste neuronen te vervangen. Met neuronen van foetussen werden reeds veelbelovende resultaten geboekt. Maar gezien de ethische problemen die daarmee gepaard gaan, worden nu proeven gedaan met stamcellen van volwassenen.

Wat zijn stamcellen?

Pro memorie: stamcellen vormen een reservoir van vervangcellen. Verschillende weefsel bevatten stamcellen, immature cellen die zich, als dat nodig is, snel kunnen vermenigvuldigen om cellen die een natuurlijke dood sterven of afsterven ten gevolge van een letsel, te vervangen. Eerst moeten de stamcellen een fase van maturatie of differentiatie doormaken, waarbij ze de kenmerken en de functies van de volwassen cellen verwerven. Naargelang de boodschappen die ze vanuit hun omgeving ontvangen, ondergaan ze een transformatie in één of ander celtype. In dit geval dus in een dopamineproducerend neuron.

Nieuwe therapeutische perspectieven bij de ziekte van Parkinson

Bij een parkinsonpatiënt werden gezonde stamcellen rechtstreeks afgenomen in de hersenen en daarna in cultuur gebracht. De stamcellen hebben zich dan vermenigvuldigd en gedifferentieerd tot neuronen. 20% van de neuronen is dopamine gaan afscheiden. Die cellen werden dan op verschillende plaatsen in het aangetaste hersenweefsel van de patiënt opnieuw geïnjecteerd.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00 Lévesque M. Congres van de Amerikaanse Vereniging van Neurochirurgen. Chicago, april 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ