PUBLICITÉ

Osteoporose: voorspelling van het risico op tien jaar

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00
-A +A

Gemenopauzeerde vrouwen lopen een groot risico van osteoporose, m.a.w. een botbreekbaarheid die hen kwetsbaar maakt voor breuken. Osteodensitometrie is het onderzoek van de referentiediagnose, die blijkbaar zou kunnen voorspellen hoe het risico van osteoporose er in de tien komende jaren zou uitzien!

PUB

Osteoporose: 40% van de gemenopauzeerde vrouwen

Ongeveer 40% van de vrouwen zullen voor het einde van hun leven te maken krijgen met een fractuur die te wijten is aan osteoporose (polsfractuur, femurhalsbreuk of verzakking van een wervel). De daling van de botdensiteit heeft te maken met de leeftijd, maar ook met de hormonale wijzigingen ten gevolge van de menopauze. De botten worden dunner en poreuzer en het risico van fracturen neemt toe.

De osteodensitometrie: opsporingsonderzoek

Een osteodensitometrie is het meest betrouwbare onderzoek om een vroege opsporing van osteoporose te garanderen. Dit onderzoek meet de botdensiteit, bepaalt de waarde van de demineralisatie en beoordeelt het risico van fracturen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00 Abrahamsen B. et al,et al., Osteoporosis Int., 17: 245-51, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: ik ben kleiner geworden! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Tijdens het verouderingsproces worden (vooral) vrouwen geconfronteerd met het risico van osteoporose. De botten die brozer worden, leiden vaak tot breuken en verzakkingen van de wervels die soms dramatische gevolgen kunnen hebben. De meting van de bo...

Meer artikels